múzeumfejlesztés

2017.12.04. 16:25

Interaktív lett az ajkai kiállítás

A természeti tárlat teljes felújítása a Kubinyi Ágoston Program 2016-os múzeumfejlesztési pályázatán elnyert 1 500 000 forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

Borsos Renáta

A Borsos Miklós iskola diákjai számára sem unalmasak a múzeum kiállításai Fotó: Borsos Renáta

Erről beszélt Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa, a városi könyvtár és szabadidőközpont szakmai igazgatóhelyettese a városi múzeumban a település megújult természeti környezetét bemutató kiállítás avatási ünnepségén. A tárlatot Kutasi Csaba főmuzeológus mutatta be, majd mindenki megismerhette interaktív formában is a gyűjteményt.

Korsós Zoltán, Bölcskeiné Kocsis Zsuzsa és Jáger László a megnyitóünnepségen a múzeumban

A főmuzeológus felidézte a múzeum történetét. Szólt az állandó várostörténeti kiállításról, az Ember és környezete című tárlatról, a Fekete István és Molnár Gábor írók emlékszobájáról és a Borsos Miklós munkáiból összeállított emlékkiállításról, az épület bővüléséről, a fotógaléria kialakításáról. Mint mondta, a múzeum ma már a városi könyvtár és szabadidőközpont tagintézményeként kiállítások, előadások és könyvbemutatók kedvelt helyszíneként működik. A széles programválasztékon túl nagy hangsúlyt fektet a múzeumpedagógia aktív jelenlétére. Az iskolarendszeren kívüli ismeretterjesztés célja a múzeumi gyűjtemény, kiállítás élményszerű megismertetése a diákokkal. – Régi vágyunk volt, hogy a városunk természeti környezetét bemutató kiállítás megújuljon. Jelenleg azon dolgozunk, hogy QR-kódok kerüljenek a kiválasztott tárgyakra, hogy még interaktívabb legyen a kiállítás – mondta Bölcskeiné. A Magyar Természettudományi Múzeum képviseletében Korsós Zoltán főigazgató örömét fejezte ki a természettudományi ismeretek terjesztéséért.

A Borsos Miklós iskola diákjai számára sem unalmasak a múzeum kiállításai Fotó: Borsos Renáta

- A Magyar Természettudományi Múzeumnak mindig nagy öröm, ha olyan helyszínekre tud ellátogatni , ahol be tudja mutatni szakmai munkájának nagy részét, és ahol a természettudományi ismeretek terjesztésével élen járhat. A kis kiállítás esetén is erről van szó, a megújulás a budapesti Természettudományi Múzeum tagintézményének, a Bakonyi Természettudományi Múzeum munkatársainak köszönhető – emelte ki a főigazgató. Jáger László címzetes jegyző fontosnak vélte, hogy a város természeti és kulturális sokszínűsége megmutatkozzon a múzeum falai között is. A Bakonyi Természettudományi Múzeum igazgatója, Kutasi Csaba főmuzeológus bemutatta a gyűjteményt, amely a környék gazdag természeti értékeire hívja fel a figyelmet. Látnivalók közé sorolta az Ajka és környékéről készült légifotót, ortofotót, amely azokat az élőhelyeket jelöli, amelyek igazán gazdagok értékekben. A főmuzeológus a diorámát és az interaktív kirakóst ajánlotta a jelenlévők figyelmébe. A puzzle képi világát Mekler Rozália Klára tanuló – Fekete István pályázatán elnyert – rókás rajza adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!