Ajka

2015.05.18. 16:28

Jogot vagy etikát sért Schwartz fizetése?

Ajka – Schwartz Béla ajkai polgármester fizetésének a megemelése ellen fogalmazott meg kritikát Fenyvesi Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke.

Penk Tímea

A probléma két jogszabályt érint: a helyi önkormányzatokról, illetve a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényt – reagált a felvetésre Jáger László címzetes főjegyző. Megkeresésünkre  a  kormányhivatal később reagál.

A városháza előtt tartott sajtótájékoztatón Ravasz Tibor önkormányzati képviselő etikátlannak és jogszabályellenesnek nevezte, hogy Schwartz Béla fizetését a képviselő-testület a februári ülésén harminc százalékkal megemelte, illetve jutalmat, prémiumot szavazott meg. Fenyvesi Zoltán arról adott tájékoztatást, hogy a helyi önkormányzatokról szóló jogszabály a polgármesterek fizetését a helyettes államtitkárok juttatásával megegyező mértékben állapítja meg.

Fenyvesi Zoltán és Ravasz Tibor

- Az államtitkárok illetményének a kiegészítését több helyen úgy értelmezték, hogy a polgármester bérét is meg lehet emelni. Veszprém megye 212 településéből eddig hét polgármester kívánt ezzel élni. Ajka térségéből Schwartz Béla és Tóbel János halimbai polgármester gondolta úgy, hogy a bérét meg lehet emelni - nyilatkozta Fenyvesi Zoltán. Ajka polgármesterének a fizetésemelését az MSZP és a Jobbik szavazta meg.

A választókerületi elnök ismertette az Igazságügy- és a Belügyminisztérium álláspontját, amely szerint Veszprém megye kormánymegbízottja tájékoztatta az ajkai jegyzőt a jogszabály hibás értelmezéséről: "az államtitkárok fizetése alapilletményből, illetménykiegészítésből és illetménypótlékból áll, de ez nem vonatkozik a polgármesterek fizetésére, az ugyanis nem bontható részekre".

- Így megítélésünk szerint Schwartz Béla és Tóbel János fizetése jogtalanul emelkedett - hangsúlyozta Fenyvesi Zoltán. Hozzátette, hogy mivel a kormánymegbízott jelezte az állásfoglalást a jegyzőknek, azt várják, hogy a képviselő-testület hozza meg a törvénynek megfelelő módosításokat.

Schwartz Béla fizetésének 30%-os emeléséről februárban döntöttek

- Azért is érdekes az ajkai polgármester fizetésének az emelése, mert a város újabb hitelfelvételi kérelmet nyújtott be. Ez azt jelenti, hogy Ajka költségvetésében vannak olyan elemek, amelyeket nem tudnak finanszírozni, de Schwartz Béla fizetésemelésére jut pénz. Úgy gondoljuk, hogy ennek az összegnek a költségvetés más részében is meg lett volna a helye - mondta Fenyvesi Zoltán.

A város önkormányzata nevében Horváth József alpolgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy reggel e-mailen értesítette Fenyvesi Zoltánt arról, hogy nem felel meg a valóságnak az az állítása, miszerint hat-hét polgármesternek emelkedett volna a fizetése. Egy listát is mellékelt arról, hogy több megyében több mint ötven polgármester fizetése emelkedett meg testületi döntés alapján. Győrben például már tavaly megtörtént mindez a kormányhivatal tudtával. A miniszterelnökség által kiadott lista szerint Veszprém megyében Ajkán és Halimbán kívül Balatonudvari, Pusztamiske és Vászoly érintett ebben a témában.

Jáger László címzetes főjegyző hozzáfűzte, hogy a kormányhivatal a törvényességi felügyelete során nem kifogásolta a képviselő-testület döntését. Kiemelte, hogy az illetmények jogszabályváltozáson alapuló megemelését a Közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény januári módosítása tette lehetővé.

- A kormányhivatal által küldött tájékoztató - amely a polgármesterek illetményének megemelésére vonatkozó minisztériumi állásfoglalásokat tartalmazza - a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény lehetséges értelmezésének egyikét adja - hangsúlyozta a főjegyző, majd hozzáfűzte, hogy a minisztériumi állásfoglalások az önkormányzatok számára kötelező érvénnyel nem bírnak, a kormányhivatal pedig az önkormányzatok számára semmiféle intézkedési kötelezettséget nem írt elő, így a jelenlegi képviselő-testületi határozat felülvizsgálata jogilag nem indokolt.

A polgármesterek fizetéséről itt olvashat részletesen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!