Ajka

2017.02.16. 17:45

Kisgömböc is készült - Az egyesület a rászorulókat megvendégelte

Ajka - A régi korok kanászairól és a faluban sokáig tevékenykedő böllérekről is megemlékeztek a tósokberéndi disznóvágáson - tájékoztatta lapunkat Csendesné Bosits Éva, aki sokat tesz a településrész aktív közösségi életéért.

Penk Tímea

A hatodik Dezső malaccal látta vendégül a látogatóit a Tósokberéndért Egyesület nemrégiben. A közösségi disznóvágáson Csendes Róbert főszervező idézte fel Farkas Gyula, Mesterházi Lajos, Kovács László, Schwarcz András, Kundermann Lajos és a nemrég távozott Radics Gyula hozzáértését.

Mivel a településrészen már kevés olyan gazda van, aki disznótartással foglalkozik, Bakonygyepesen vásárolták meg a hízót.

- A vágás és vérfelvétel után néhány perc alatt a feldolgozás helyszínére szállították Dezsőt, a 167 kilós disznót. Közel negyvenen vettek részt a közös munkában, Dorner László önkormányzati képviselőre is lehetett számítani, de Ozorai Sándor Széki-tavi túrázói is útba ejtették a rendezvényt - számolt be Csendesné Bosits Éva, akinek a férje irányította a feladatokat.

A Tósokberéndért Egyesület már hatodik éve rendez közösségi disznóvágást a faluban
Fotó: Györkös József

A szervező a reggeli eligazításon felhívta a figyelmet a balesetmentes munkavégzésre és a higiénia betartására.

Ozorai Sándorné ötven lángost készített a kora reggel munkába álló dolgozóknak, amelyhez a disznóvágás elengedhetetlen kellékeként pálinkát is kínáltak, hogy jobban menjen a munka és a nagy hidegben ne fázzanak. Palotai Ferenc nagy tapasztalattal látott munkának, a mesterfogásokat még régi legendás falubeli böllérektől tanulta.

A férfiak rekordidő alatt végezték a bontást a rendfán, a kolbászt és a hurkát sok év tapasztalatát felhasználva, ízlés szerint, kóstolás alapján fűszerezték.

- Az idén először arra is volt idő, hogy a disznó gyomrát lefejtsék és a disznósajtot abba töltsék. Így gömböc is készült - ismertette Éva. Hozzátette: az előző napi előkészületkenek köszönhetően hamar elkészült a dinsztelt máj, majd a zamatos húsleves, a pecsenye és egyéb disznóságok.

A vidám hangulatot Angermayer Tibor harmonikázása fokozta, Hinger Károly, az egyesület alapító tagja a fuvarozást biztosította.

Aki nem tudott részt venni a disznóvágás munkálataiban, este azokat is vendégül látták, sőt, az egyesület tagjai kóstolót vittek az egyedülállónak és más rászorulóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!