Ajka

2014.04.10. 08:57

Megújul a templom

Apácatorna - Folyamatban van az Urunk mennybemenetele katolikus templom felújítása.

Tóth B. Zsuzsa

A beruházást egy támogatás, közel 15 millió forinttal segíti - tudtuuk meg Kovács Béla polgármestertől.

- Az épület külső felújítása készül el az összegből, egyrészt állagmegóvási céllal, másrészt a stílusidegen építészeti elemek kijavításával, cseréjével. Az építmény rendszeres látogathatóságát önkormányzati segítséggel vállaljuk. A felújítandó épület népi építészeti értékekkel bír, a projekt annak megőrzésére irányul - niylatkozta a 191 lakosú település polgármestere. A fejlesztés előtti állapotról szólva hozzátette, hogy az 1492-ben épült, műemléki védelem alatt álló templom gondozott, viszont az épület állagmegóvása érdekében külső felújításra szorul.

Megújul a falu temploma (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A kő lábazat helyenként kimozdult, a vakolat több helyen lehullott, a toronysisak alatti stukatúr ereszalj rossz állapotban volt, a bejárat előtti lépcső szakszerűtlen, a sekrestye sötét. Az elmúlt években történt beruházások nem illettek az épület stílusához, ezért a műemlék-felügyelők javaslatára az eredeti stílusban kell visszaállítani a szerkezeti elemeket. A középkori apszis homlokzatának helyreállítása ugyancsak megvalósul, ahogy a lábazat is. A vakolatot átvonják, a torony zsaluit lecserélik, a stukatúr párkányaljat hajópadlóra cserélik, az előlépcsőt bővítik. A stílusidegen szerkezeti elemek javítása is megoldódik, a műanyag ablakokat fára cserélik, a korábbi fedést hódfarkú kettősfedés váltja fel az év végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!