Ajka

2017.02.02. 18:01

Miből valósulnak meg a tervek?

Ajka - A mértékletes gazdálkodás, az előremutató kormányzati intézkedések és a saját rendezvények jelentőségére hívták fel a figyelmet helyi Fidesz-vezetők az évértékelő összejövetelükön.

Penk Tímea

Fülöp Zoltán, a Fidesz Ajkai Szervezetének elnöke foglalta össze a tavalyi év legjelentősebb eseményeit. Kiemelte, hogy az országnak nincs szüksége migránsokra, de - a környező településektől eltérően - az ajkai önkormányzat nem hozott erről határozatot. Fülöp Zoltán szerint a 2015-ben Ajkán bevezetett adóemelés és a parkolási rendszer kiterjesztése nem hozott átütő fejlődést tavaly sem.

Elmondta: noha a polgármester többször kifejtette, hogy nincs szüksége kormányzati segítségre, csak a társasági adóból, tehát állami pénzből valósultak meg fejlesztések.

- A tao-pénz nem ajándékcsomag, hanem olyan adóforma, amely a kormányzati döntés értelmében sportlétesítményekre fordítható. Jól prosperáló vállalkozásokkal lehet ilyen pénzhez jutni - hangsúlyozta Fülöp Zoltán, aki szerint meg kellene találni azt a mértéket, amelyre egy harmincezres lakosú városnak szüksége van. Támogatja a sportfejlesztéseket, de úgy véli, öt-hat sportcsarnok fenntartása újabb adók kivetésével járhat.

Fenyvesi Zoltán, a Fidesz választókerületi elnöke Fotó: Fidesz Ajkai Szervezete

A helyi elnök beszámolt a szervezet adományozásairól, és megköszönte mindazok önzetlen munkáját, akik támogatták elképzeléseiket. Fenyvesi Zoltán választókerületi elnök elmondta, több mint tizenhétezer aláírás gyűlt össze a kvótaellenes népszavazásról, és a szavazók 97 százaléka nemmel voksolt. A választókerületi elnök arról is beszámolt, hogy megyénk 45 milliárd forint uniós forráshoz jutott, valamint ismertette a kormányzati intézkedéseket: ingyenes tankönyv, diákétkeztetés, csok, növekvő GDP, csökkenő államadósság, mérséklődő munkanélküliség.

- A rendszerváltás óta a legnagyobb minimálbér-emelést hajtottuk végre, amely szakmunkások esetén 25 százalékos emelkedést jelent, de további 12 százalék várható - ismertette Fenyvesi Zoltán. Ravasz Tibor frakcióvezető elmondta, hogy a polgármester nem hívja meg a városi rendezvényekre a helyi Fidesz-vezetőket, de bírósági eljárásoknak annál szívesebben teszi ki őket. A képviselő - utalva a polgármester évnyitó beszédére, miszerint új dizájnra van szüksége a városnak - adószedő dizájnnak nevezte Schwartz Béla politikáját. Hozzátette, hogy eközben évi négymillió forintos jutalmat vett fel.

Szerettük volna megtudni a polgármestertől egyebek mellett azt, hogy várható-e adó-emelés a városban, a fejlesztéseket milyen forrásból kívánja megvalósítani, 5-6 sportcsarnokot miből kíván fenntartani, miért nem terjesztette a testület elé, hogy hozzanak határozatot a migránsok betelepítése ellen, de megkeresésünkre Schwartz Béla nem reagált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!