Ajka

2017.06.26. 16:50

Szent Iván-éji csillagles Ajkán

AJKA - Az év legrövidebb éjszakáján az eget, a csillagokat kémlelték az érdeklődők. Az Úrkúti Csillagászati Klub tagjai a városi múzeumban és környékén tartottak bemutatót és előadásokat a Múzeumok éjszakáján. A délután öt órakor kezdődő és csaknem éjfélig tartó rendezvényen több mint százan bővítették a csillagászati ismereteiket.

Tisler Anna

A legnagyobb érdeklődést kiváltó program ismét a vízrakéta indítása volt. A rakéták már világítanak, így a sötétben könnyű volt azokat nyomon követni. A résztvevők hosszú sorokban várták, hogy odajussanak az indítóplatformhoz, és kilőhessenek egy rakétát.

A klub tagjai ekkor mutatták be a nemrég elkészült napgömböt is. Igazi érdekesség volt az a Saturn-5 hordozórakéta, amelyet 1969 darab legóelemből rakott össze a klub vezetője, Ivanics Ferenc és felesége, Ivanics-Rieger Klaudia.

Nagy érdeklődés kísérte a vízrakéta indítását
Fotó: Futó Zoltán

A látogatók közül sokan nem tudták, hogy Ajkára egykor csillagvizsgálót is terveztek. A vizsgáló ugyan nem készült el, csak a tervrajza. A rajz bemutatásával a nemrég elhunyt amatőr csillagásznak, Járó Sándornak kívántak emléket állítani. A klub tagjai a legkisebbek érdeklődését játékos formában keltették fel. A kézműves-foglalkozáson röptethető űrsiklómodellt is készíthettek.

Ismét nagy sikere volt a távcsöves égboltvizsgálatnak, ahol Békési Zoltán naptávcsövével és Veisz András távcsövével a Napot nézhették.
A telt házas előadáson Ivanics Ferenc a Csillagok há-borúja című film és a csillagászat kapcsolatáról adott tájékoztatást, Ivanics-Rieger Klaudia a nagyvázsonyi meteorit kalandos történetét mutatta be.

Akik megvárták az éjszakai programot, különleges élményben volt részük. Békési Zoltán és Csánitz László segítségével megtekinthették a Jupitert, majd később a Szaturnusz gyűrűit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!