Ajka

2014.10.16. 19:58

Találkozás Fábián Jankával

Ajkán az olvasók vendége volt Fábián Janka írónő, napjaink egyik legtermékenyebb, egyben legolvasottabb, sikeres magyar történelmi-romantikus regényírója.

Sipos Ottó Tibor

Ajkán a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ konferenciatermében október 15-én író-olvasó találkozó keretében Simon Judit informatikus, könyvtáros beszélgetett Fábián Jankával, az Emma trilógia és más népszerű, történelmi-romantikus regény szerzőjével. Sokan voltak kíváncsiak az írónő bemutatkozására, miként vált Mezei Johanna történész, angol és francia tanárnőből Fábián Janka, mára regényíró.

Elsősorban saját magam gyönyörűségére írok - vallotta az írónő. - Célom, hogy minél több olvasóhoz eljuthassanak gondolataim, minél több embernek tudjak örömet szerezni. Szívesen megyek mindenhova, a legkisebb településre is, ha hívnak. Ha belegondolok, mindig is író szerettem volna lenni. Gyermekkoromban, mielőtt kötelező iskolai olvasmánnyá vált, már elolvastam Gárdonyi Géza Egri csillagok és a Láthatatlan ember című történelmi ihletésű regényeit. Mindig érdekelt a történelem. Hosszú, rögös volt az út az Emma szerelme megjelenéséig.

 

Fábián Janka nem hátrált meg az első akadálytól. Regényeinek kéziratával több kiadót kellett megkeresni, volt olyan, aki talán el sem olvasta, amíg akadt egy, aki vállalta első regényem kisebb példányszámú kiadását. A siker apró lépésekben jött. Kitartóan kell küzdeni, bízni kell önmagunkban, a megszerzett tudásban, akkor előbb utóbb célba ér az ember - mutatott a pódiumon felsorakoztatott immár szép, igényes, egységes, dekoratív külsővel megjelent Fábián Janka kötetekre, melyeknek írója többször kihangsúlyozta: - Ezek nem történelemkönyvek, hanem romantikus történelmi regények, írásánál nem törekedtem teljes történelmi hitelességre.

- Könyvei népszerűek, sokakat foglalkoztatnak, nem gondolt arra, hogy valamelyik regényéből filmet kellene készíteni? Melyik könyvét ajánlaná a producernek? – hangzott el a kérdés.

- Ha megkérdeznék! Az Emma trilógiát ajánlanám elsőként, ehhez nagyon sok pénz kellene, ami nincs. Különben meg, akik filmeket készítenek, lehet, nem is tudják, hogy élek. Talán majd egyszer – mosolyogta el magát az írónő, aki a találkozó végén állta a könyveinek dedikálását kérők rohamát ezen a kellemes, közvetlen hangulatú író-olvasó találkozón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!