Ajka

2017.01.26. 16:30

Tollfosztás a sudria nyugdíjasklubban

Ajka - Kilencedik éve tart tollfosztást januárban a bódéi Nosztalgia Nyugdíjas Klub. A tagok a közösségi házban két keddi klubnapon dolgoznak.

Tisler Anna

A nagy mennyiségű tollat tagtársuk, Klein Józsefné ajánlotta fel. A hangulat olyan, mint az egykori falusi tollfosztáson. Az asszonyok beszélgetnek, tréfálkoznak, énekelnek, közben a kezük is szorgalmasan jár.

Néhány férfi is elmegy, aki nézi, hogyan tevékenykednek az asszonyok. Darmó Istvánnétól megtudtuk, fosztáskor a törzset kiveszik, hogy ne szúrja át az angint. A kemény törzs, ha bent maradna, kényelmetlen lenne a párna.

Darmó Istvánné (jobbra) és Fazakas Ibolya a tollfosztáson
Fotó: Tisler Anna

A tagság örült, amikor Szimeiszter Imréné klubvezető javasolta, hogy tartsanak tollfosztást. A klub egyik célja a falusi hagyományok ápolása, megismertetése a fiatalokkal. A tagok csaknem mindegyike gyermekként és fiatalként részt vett tollfosztáson, ilyenkor eszükbe jutnak az emlékek. A munka után a klubvezető helyben sütött házi hurkával vendégelt meg mindenkit.

Szimeiszter Imrénétől megtudtuk, a tollból paplant varratnak, amelyet minden évben egy kisgyermeknek ajándékoznak a tollfosztást lezáró ünnepségen, a sudrin. A falusi hagyományőrzés keretében kukoricamorzsolást is szerveznek, és megnézik a kosárfonást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!