Ajka

2012.02.01. 08:24

Történeti kutatások, emlékezések az Ajkai Századokban

Emlékezés a száz évvel ezelőtt született Dalányi József kántortanítóra, aki Ajkán felkavarta a kulturális élet „állóvízét”, akit Fekete István író barátjának tekintett.

Sipos Ottó Tibor

A Napló hasábjain beszámoltunk arról, hogy költségfedezet hiányában bizonytalan még az ajkai helytörténeti folyóirat megjelenése, holott az iskolák, könyvtárak, levéltárak számítanak a lapra, bizonyítja ezt többek között az alábbi levél részlet: 

„A folyóiratot rendkívül jónak találom, s ha szabad megjegyeznem, éppen honismereti-helytörténeti szempontból más városok, települések számára is példaadónak vélem cikkeinek mind témaválasztását, mind hangvételét, mind a lapok küllemét tekintve. Kérem, hogy az Ajkai Századok újabb számainak terjesztésénél - amennyiben lehetséges - gondoljanak a pápai fióklevéltárra ezután is.„-  Ezekkel a szavakkal méltatta levelében a már megjelent lapokat Somfai Balázs pápai levéltárvezető, ezeket a sorokat is olvashatjuk a Nagy Lajos és Tilhof Endre szerkesztésében megjelent Ajkai Századok helytörténeti folyóirat VIII. évfolyamának 8. számában.

A lapban publikált írások szerzői: Dalányi József, Gyurman Csaba, Hargitai Tibor, Stolárné Radics Magda, Simaházi Zsuzsa, Illés Alexandra, Sipos Ottó Tibor, M. Nagy Lajos, Paksa Rudolf, Heffler László, Csendesné Bosits Ilona Éva és Tilhof Endre.

Hargitai Tibor kutatásai során egy 1879-es reklámkiadványra bukkant az ajkai szénbányászatról, ezt mutatja be.

M. Nagy Lajos a száz éve elhunyt bányaigazgató, Riethmüller Ármin munkásságát méltatta, és feldolgozta a régi-új Bányászati Múzeum történetét.

Illés Alexandra történelem-, hon- és népismeret-tanár szakos, végzős egyetemi hallgató (Pécsi Tudományegyetem) új ismeretekkel gazdagította a város helytörténetét. Közzétett munkájának címe: „Az ajkai Lázár-Löbl zsidó családok szerepe a község életében.”

Tilhof Endre felidézi a száz évvel ezelőtt született Dalányi (Lakner) József, egykori ajkai kántortanító, karnagy, népművelő életútját, aki Ajkán  (1935-1949) felkavarta a kulturális élet „állóvízét”, aki színdarabokat írt, játszott, rendezett, zenélt, énekelt, akit Fekete István író  „barátomnak” nevezett, aki a köznek igazi művelője volt.

A „Századok” Dalányi József: „Kései vallomás”c. könyvének egy részletével adózott az egykori ajkai mester emlékének.

 A folyóiratot érdemes keresni, olvasgatni. Ha lapozgatunk benne, látjuk, hogy a takarékos, költségkímélő előállításnak ára volt, ezt a képek nyomdai minőségének romlásával kellett megfizetni. Ám így is örvendetes, hogy a lap megjelenhetett, reményt kelt, hogy lesz ez még jobb is. Ez azt jelentheti, hogy az Ajkai Századok helytörténeti folyóiratot a város szükségesnek, hiánypótlónak,  magáénak érzi, ezért tovább élhet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!