Ajka

2012.08.17. 04:19

Ünnep a testvérekkel

Székelykeresztúr - A település és Ajka testvérkapcsolatának húszéves évfordulóját ünnepelték az erdélyi városban.

Tóth B. Zsuzsa

A rendezvényre népes ajkai küldöttség érkezett Ajkáról néptáncosokkal, hastáncosokkal, színjátszókkal, fotósokkal, oktatási és közművelődési szakemberekkel, civil szervezetek képviselővel. A Petőfi-hét és Kistérségi napok rendezvényeinek keretében a jubileumot is köszöntötték.

A gazdag program, az irodalmi műsor keretében rendezték meg A mi Petőfink könyvbemutatót több hangverseny és a koszorúzási ünnepség mellett. Rafai Emil polgármester és Simon János református segédlelkész után dr. Horváth József alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, beszédében hangsúlyozta a kapcsolattartás fontosságát. A két település ismeretsége a romániai forradalom idején kezdődött egy ajkai segélyszállítmány kapcsán, amelynek megszervezésében és kijuttatatásában Schwartz Béla akkori tanácselnök aktív szerepet vállalt. Az együttműködés ma már számtalan formában megnyilvánul. A székelykeresztúri fiatalok évente táboroznak a balatonszepezdi ifjúsági táborban, Ajka segítette a sóskúti gyermektáboruk felújítását.

A keresztúri művészek rendszeres látogatói az Ajkai Képzőművészeti Egyesület alkotótáborának, de a fotóművészek is példaértékű és élő kapcsolatot építettek ki. Segítjük a Székelykeresztúri napok megvalósulását, a Székelykeresztúrért Alapítvány évente 15 diák egyetemi tanulmányait támogatja, hogy megtartsa őket Erdélyben. Intézmények, civil szervezetek, művészeti közösségek is megtalálták az együttműködés, kapcsolattartás lehetőségeit. Baj esetén is mindig érezhető volt az egymáshoz tartozás. A Nyikó folyó kiöntésekor az ajkaiak elsőként segítettek, a vörösiszap-katasztrófa idején hozzánk érkezett tőlük azonnali támogatás.
 


 


Bemutatták fényképeiket 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!