V. Napló Állásbörze

2018.09.12. 10:00

Kapósak a nyelvtanárok – Az angol a favorit

Rendelkeznek egy fontos paraméterrel: jól beszélnek legalább egy idegen nyelvet, ezért adminisztratív munkakörben a környék iparvállalatainál rengeteg nyelvtanár helyezkedik el a beszerzés, a logisztika vagy a HR területén.

Molnár Sándor

Véh Balázs, a Nyelvtanoda Kft. ügyvezetője jó lehetőségnek tartja a Napló-állásbörzét

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Katedra Nyelviskola márciusban is részt vett az állásbörzén, mert jó lehetőségnek tartják a bemutatkozásra, hiszen az ott megjelenő látogatók abszolút a célcsoportjukat alkotják. Emellett a nyelviskola is munkaerőhiánnyal küzd. Adminisztratív területen dolgozókra és nyelvtanárokra lenne szükségük.

Véh Balázs, a Nyelvtanoda Kft. ügyvezetője jó lehetőségnek tartja a a Napló-állásbörzét Fotó: Molnár Sándor/Napló

Véh Balázs, a Nyelvtanoda Kft. ügyvezetője szerint ma már a hirdetési portálokon nem nagyon lehet olyan álláshirdetést találni, amelyhez ne kellene nyelvtudás. Az már más kérdés, hogy mennyire használják egy-egy munkakörben az adott idegen nyelvet, de szinte minden foglalkoztató megfogalmazza ezt követelményként. Országos viszonylatban is elmondható, hogy a nyelvtanulók 80 százaléka angolul szeretne megtanulni. Nagy az érdeklődés a német nyelv iránt is, és az olaszra, a franciára és a spanyolra is egyre nagyobb az igény – miként az orosz és a magyar nyelvre is, utóbbira különösen azokban a városokban, ahol nagy létszámban vannak külföldi diákok. A foglalkoztatás világában ugyanis az orosz nyelv használata válik gyakran szükségessé az ukrán munkavállalók miatt. A munkáltatók érdeke az, hogy jól megtanuljanak oroszul a belső munkatársak, mert különben tolmácsot kell alkalmazniuk. A veszprémi nyelviskolában a munkaadóknak szervezett nyelvtanfolyamok dominálnak, sokkal többen tanulnak ebben a formában idegen nyelvet, mint saját elhatározásból, egyénileg.

Véh Balázs szerint a média globalizációjával hihetetlen mértékben elérhető idegen nyelvi tartalmakkal az általános és középiskolában megszerzett nyelvtudás sokkal jobb szintű, mint 10–20 évvel ezelőtt. A szeptember 20-ai állásbörzére a klasszikus, csoportos lakossági nyelvtanfolyamok kínálatával készül a nyelviskola, illetve egyéni képzési lehetőségekkel, ahol még nagyobb hatékonysággal tanulhatnak az idegen nyelvek iránt érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!