állásbörze

2018.03.12. 07:10

Legyünk felkészültek és adjuk önmagunkat

Manapság már nem csak egy munkahelyen dolgozunk életünk során. Sokan pár évente új állást keresnek. A váltásnál lényeges szerepe van az állásinterjúnak.

SAM

Fejérdi Ildikó azt tanácsolja, hogy mindenki legyen önmaga és azt az arcát mutassa az állás-interjún, amilyen általában Fotó: Lontai Tibor

Ha sikeresek akarunk lenni fontos, hogy felkészüljünk rá. Lényeges, hogy milyen válaszokat adunk a kérdésekre. A legfontosabb az, hogy biztosak legyünk, mit akarunk. Gondoljuk végig mielőtt belevágunk, hogy milyen munkát szeretnénk végezni, és az adott cégről is tájékozódjunk előzetesen. Még véletlenül se késsünk el az interjúról és adjunk a megjelenésünkre, mert az első benyomás sokat számít. Ennyi bevezető után nézzük, hogy zajlik mindez a gyakorlatban. Fejérdi Ildikó, a JOST Hungária Bt. HR-managere segít ebben.

– Számunkra fontos, hogy legyen egy profin elkészített pályázati anyag, amelyet megkapunk, amikor meghirdetünk egy állást. Ez áll egy önéletrajzból és egy motivációs levélből. Utóbbit sokan kifelejtik, pedig ugyanolyan fontos, mert elárul olyan információkat is a jelentkezőről, ami az önéletrajzból nem feltétlenül derül ki. Kell egy jó fénykép is. Nem feltétlenül öltönyös, nyakkendős kép, de ne egy nyaralós fotó egyik feléből vágják ki, mert kaptam már ilyet is. Sugározzon magabiztosságot, aktuális legyen – vagyis fel lehessen róla ismerni a jelentkezőt – tanácsolja a HR-manager.

Fejérdi Ildikó azt tanácsolja, hogy mindenki legyen önmaga és azt az arcát mutassa az állás-interjún, amilyen általában
Fotó: Lontai Tibor

A pályázati anyag alapján választják ki a jelölteket, akiket behívnak állásinterjúra.

– Ha szellemi munkáról van szó, akkor általában én és a kolléga leendő főnöke veszünk részt rajta. Előbb egy általános beszélgetés zajlik egy órában. Ilyenkor a szakmai tapasztalatairól kérdezzük a jelentkezőt az önéletrajza alapján. Ha nincs ilyen tapasztalata, akkor megnézzük, hogyan oldana meg egy bizonyos problémát. Ebből kideríthető, rendelkezik-e azokkal a kompetenciákkal, amelyek szükségesek a pozíció betöltéséhez – tájékoztat. Elmondja még, egyes területeken szakmai teszt is kapcsolódik az állásinterjúhoz, vagy egy műszaki rajzról kérdeznek. Ezek alapján kiderül, mit tud a jelölt, mennyi betanulási időre lenne szüksége a munkakörhöz. Ha olyan a pozíció, amelyhez kell német vagy angol nyelvtudás, akkor az interjú során – akár váratlanul – átváltanak idegen nyelvre. Így spontán reakció alapján megmutatkozik, hogy mennyire beszéli az adott nyelvet a jelölt. A jó benyomást keltők közül két, maximum három embert hívnak be a második meghallgatásra. Ekkor elviszik arra a területre, ahol majd dolgoznia kell. Megismeri a napi folyamatokat egy órában, de olyan terület is van, ahol egy egész napot eltölthet. Ezalatt kirajzolódik a személyisége. A kérdéseiből, a hozzáállásából sok minden leszűrhető. Ilyenkor kikérik az ott dolgozók véleményét is a jelentkezőről, és ha ez is pozitív, akkor következhet a megállapodás. Az ideális jelölt megkapja a cég ajánlatát konkrétan, munkaszerződés tervezettel, amely alapján eldönti, hogy elfogadja-e azt.

A vállalatnál a fizikai dolgozók esetében kétkörös a kiválasztás. Az első körben a személyes beszélgetésnél már szóba kerülnek a konkrét anyagi lehetőségek, hiszen a jelölteket is főként ez érdekli.

– Aki a kondícióinkat elfogadja és mi is alkalmasnak találjuk, azt kétnapos próbamunkára hívjuk, amiért fizetünk. Ekkor a jelentkező számára kiderül, mire vállalkozik, illetve mi is meggyőződhetünk róla, hogy a jelölt képes ellátni az adott munkakört. Mi hosszú távra keresünk kollégákat, ezért ez a kétnapos próba mindkét félnek hasznos, mert aki marad, annál jóval kisebb a kockázata annak, hogy rövid időn belül elhagyja a céget – vélekedik Fejérdi Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!