Állatvilág

2015.04.02. 19:42

A legszebb húsvéti ajándék - Felelősségtudatra neveli a gyerekeket egy élő nyuszi gondozása

Tapolca - Pócsi Béla kisállat-tenyésztő szerint jó ötlet a gyerekeknek élő állatot ajándékozni az év bármely szakában.

Szám Dorottya

Az állattenyésztő úgy véli, hogy a gyerekeknek kicsi korukban alakul ki a felelősségtudata az élő állatok iránt, ekkor kell őket rászoktatni a felelősségvállalásra. Az élő állat a legszebb ajándék ebben a mai lelketlen, rohanó világban. Csak párszáz forint, de rengeteg örömet szerez a családnak. Persze, megfelelően kell gondozni. A nyulaknak nem kell túl nagy ketrec, viszont ügyeljünk annak tisztán tartására – mondja Pócsi Béla.

Ami az élelmet illeti, két fontos szabályt kell betartani: az legyen száraz és lédús. Jó minőségű nyúltáp, vagy réti széna, lucerna széna. De azzal egy időben sárgarépát és almát is adjunk a nyúlnak. Kaphat száraz kenyeret, kekszet. Tiszta víz mindig legyen az önitatójában. A nyúl nagyon tiszta állat, egy helyre piszkít mindig. Nyugodtan kivehetjük a helyéről, szaladgálhat a szobában, de foglalkozzunk vele. Abban az esetben pár hét múlva már messziről megismeri a gazdája hangját, lépteit.

Fotó: Balogh Ákos

– Az alom fenyőforgács legyen, az ugyanis felszívja a nedvességet és a gyantatartalom miatt távol tartja az élősködőket. A keményfa fűrészpor, forgács nem alkalmas, nem szívja be a nedvességet és a nyúl szőrébe beakadhat. Ahova a nyuszi piszkít, oda tegyünk egy maréknyi macskaalmot, hogy megkösse az ammóniát és szagtalanítson. Mivel a nyúlnak folyton nő a foga, adjunk neki fogkoptatót. Erre a célra jó a fűzfaág is, amely gyulladás csökkentő hatású. Húsvétkor van, aki megtartja a nyulat, mások pedig csak az ünnepre szeretnék a lakásban látni. Nekik találtuk ki a bérnyuszi szolgáltatást. Az ünnep után visszahozhatják a kis állatot – mondja a tenyésztő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!