Állatvilág

2015.08.10. 13:10

Érdemes nyitott szemmel járnunk a természetben

Ki gondolta volna, hogy hazánkban közel háromezer féle pillangó él? Nem is kell messze mennünk, elég ha célba vesszük Badacsonyt, ahol nem csak gasztronómiai élményekkel gazdagodhatunk, a természet izgalmas csodáihoz is közelebb kerülhetünk.

Szám Dorottya

A hegyen számtalan helyen virágzik az illatos nyáriorgona, bőséges nektárral látva el az édesszájú rovarokat. Köztük számtalan védett pillangó is előfordul, az egyik leggyakoribb talán az atalanta lepke, más néven a vörös admirális. Bár a fokozottan védett élőlényeket felsoroló vörös listán nem szerepel, eszmei értéke kétezer forint.

Atalanta lepke egy nyáriorgona bokron Badacsonyban (Fotó: Szám Dorottya)

Szárnyai bonyolult mintázatúak: vörösesbarna és szürke alapon fekete folyamatos vagy megszakadó hullámvonalakkal átszelt, gyöngyfoltsorhoz hasonló elmosódott szemfoltokkal díszített. Érdekessége, hogy vándorlepke, a második nemzedék imágói Dél-Európában kelnek ki, onnan vándorolnak északra, ahonnan az őszi példányok visszatérnek délre. Már csak ezért is érdemes nyitott szemmel járnunk a természetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!