Állatvilág

2015.09.17. 15:43

Sitke a nádasban, nagyon nehéz megpillantani az énekesmadarat

Tihany - Halkan kezdődik a madárdal, majd felerősödik: hű-hű-hű . A fülemülesitke (Acrocephalus melanopogon) szerényen énekel a tihanyi Külső-tónál.

ifj. Vasuta Gábor

Az ének szép lassan belopózik a lelkembe, feltöltve azt melegséggel. A fülemülesitke korán, március első heteiben érkezik haza téli szállásáról. Ha Tihanyban a Kiserdő-tetőről letekint az ember a Külső-tóra, felülről jól láthatja, hogy a nád közé gyékényes foltok ékelődnek, nagy területen. A sitke kedvenc élőhelye ez, ide rakja fészkét nádlevelekből és gyékénydarabkákból, a hosszabb szálakkal a gyékénytövekhez erősíti. A párok egymástól nagyobb távolságokra költenek. Két madárfajnak hasonló az igénye: a barkóscinegének és a kis vízicsibének, így ők szomszédoknak tekinthetők.

A sitkék későn vonulnak el, sőt mi több, még november elején is hallhatunk éneklő madarat
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A többi nádi énekesekkel nem költ együtt. A sitkék későn vonulnak el, sőt mi több, még november elején is hallhatunk éneklő madarat. Hazánkban sehol sem gyakori, legnagyobb számban a Hortobágyon és a Fertő-tónál költ. Megyénkben többek között megtaláljuk még Nemeshanyban és a balatonedericsi nádasmezőn. Megpillantani igen nehéz, mert az avas gyékény és nád között alacsonyan, egér módjára surran.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!