Állatvilág

2016.07.13. 13:02

Melyik lesz az év madara?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 1979 óta választja vagy szavaztatja meg az év madarát.

Napló-információ

2017-re is három faj - az erdei fülesbagoly, a házi veréb és a tengelic - közül választhatnak az emberek az egyesület honlapján 2016. július 27-ig.

Az erdei fülesbagoly a leggyakoribb hazai bagolyfaj. Közepes méretű, tollfülei hosszúak. Magyarországon általánosan elterjedt, de a magasan fekvő, zárt erdőket kerüli. Legfontosabb táplálékát a kisrágcsálók, az egerek és pockok képezik, de nagyobb éjszakai rovarokat és madarakat is zsákmányol. Saját fészket nem épít, előszeretettel foglalja el költőhelyül a varjak, ragadozó madarak és fehér gólyák gallyfészkeit, alkalmilag pedig a talajon is költhet. A múlt század első felében a varjak vadászata során sok fészekaljat kilőttek, mivel gyakran foglalja el az elhagyott varjúfészkeket költésre. Évente egyszer költ, viszonylag korán, márciusban már teljes a fészekalja, ami 5-6 tojásból áll. A fiókák a röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a közeli bokrok ágai között elrejtőzve hívják az etető szülőket.

A 2017-es év madara szavazás választható fajai: erdei fülesbagoly, házi veréb és tengelic (Fotó: Orbán Zoltán)

A házi veréb óvilági elterjedésű faj, de a betelepítéseknek köszönhetően világviszonylatban elterjedt. Kedveli az ember közelségét. Állománya Nyugat-Európa egyes területein akár felére is csökkent az elmúlt évtizedekben. Hazánkban még általánosan elterjedt. Változatos táplálkozású, a fiókák több állati eredetű élelmet, főleg rovarokat fogyasztanak, míg az öreg madaraknál a növényi táplálékok vannak túlsúlyban. Épületek zugaiban, fák odvaiban, fehér gólyák fészkének alapi részében, sokszor csoportosan költ. Elfoglalja a mesterséges, B típusú odúkat is. Évente két, de akár három fészekaljnyi fiókát is nevel. Fészke rokonaihoz hasonló, gömb alakú, melyet fűszálakból és szénából épít és tollakkal bélel ki. Egy fészekalj 2-7 tojásból áll.

A tengelic az egyik legszínesebb és leggyakoribb pintyfélénk. Sík és dombvidéken egyaránt előfordul, a települési kertek, parkok gyakori költőfaja. Vékony növényi szálakból álló, szőrrel és a nyárfa termésszőreivel bélelt fészkét fák, magasabb bokrok lombkoronájának szélére építi. Évente két-három fészekaljat is nevel, alkalmanként 4-5 tojást rak. Szinte mindig csapatosan látni, a madáretetők gyakori vendége. Apró gyommagvakkal táplálkozik, de fiókái étrendjét bogarakkal és hernyókkal egészíti ki.

 

Címkék#év madara
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!