Állatvilág

2017.01.10. 20:15

A veszélyeztetett mocsári béka a 2017. év kétéltűje

Veszprém - A faj egyik megdöbbentő tulajdonsága, hogy az egyébként barna színű békák hímjei a tavaszi nászidőszakban gyönyörű kék színben pompáznak.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya a mocsári békát választotta a 2017. év kétéltűjének, tudtuk meg Halpern Bálinttól, a szakosztály titkárától. A faj egyik megdöbbentő tulajdonsága, hogy az egyébként barna színű békák hímjei a tavaszi nászidőszakban gyönyörű kék színben pompáznak. A kiválasztás hátterében azonban nem ez, hanem a hazai állomány aggasztó mértékű megfogyatkozása áll.

A mocsári békák hímjei csupán néhány napra öltenek kék nászruhát. A feltűnő külső arra szolgálhat, hogy a hímek messziről felismerjék egymást a sűrű szaporodási gyülekezetekben, és ne egymással próbáljanak párba állni. Az élőhelyükről eltávolított hímek néhány óra leforgása alatt visszabarnulnak.

A faj védelméhez a lakosság is hozzájárulhat, ha a mocsári békák észlelését jelzik
Fotó: MME

A mocsári békáknak zavartalan, természetes állapotú élőhelyre van szükségük. Sikeres szaporodásuk a tavaszi vízviszonyokon múlik. Az utóbbi évek aszályos tavaszai miatt egyedszámuk csökkent.

A nedves, de nem túlzottan magasan fekvő élőhelyekhez, például az alföldi Turjánvidék, Szatmár-Bereg lápjai, a Kis-Balaton vagy a Tisza és a Dráva ártéri erdőségeihez kötődnek.

A faj védelméhez a lakosság is hozzájárulhat, ha a mocsári békák észlelését jelzik, vagy a róluk készült fotókat eljuttatják az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!