rossz szájszag

2021.05.08. 07:00

A kutyáknak és macskáknak is kell fogat mosniuk

Tapasztalatok szerint a kutyák és macskák szájüregi megbetegedései a leggyakoribb állatorvosi problémák közé tartoznak. Azonban számos esetben előfordul, hogy a tulajdonosok a betegséget nem is észlelik vagy nem tulajdonítanak jelentőséget neki, és a problémára más irányú állatorvosi kivizsgálás során derül fény. Éppen ezért fontos a lehetséges bántalmak és megelőzésük módjának megismerése.

Horváth Virág

Forrás: Shutterstock

Kutyák és macskák között a leggyakoribb probléma a fogkő-képződés és a fogíny-gyulladás. Mindez úgy alakul ki, hogy a táplálkozás során lepedék rakódik a fogakra, amely eleségmaradékokból, nyálból és a szájüregben mindig megtalálható baktériumok halmazából áll. Az idő múlásával a plakkba különféle sók rakódnak le és kialakul a már kemény, erősen tapadó fogkő – írja dr. Paulina Anna, a Klapka Állategészségügyi Központ munkatársa.

A lepedékben és a fogkő mellett elszaporodó baktériumok ínygyulladást okozhatnak, aminek tünetei a kivörösödött, fájdalmas, vérzékeny íny és az erősen bűzös szájszag. A fogak tartószerkezetei meglazulhatnak és a fogak ki is hullhatnak. Amennyiben az állat nem kap időben megfelelő kezelést, akkor az is előfordulhat, hogy a baktériumok a vérkeringéssel szóródva különféle belső szervekben okoznak további megbetegedést.

Cicusunk fogaira is oda kell figyelnünk
Fotó: Horváth Virág / veol.hu

Az állatokat fokozatosan kell a fogmosáshoz szoktatni. Semmiképp se használjunk emberi fogkrémet és fogkefét! A fogmosáson kívül (illetve a hajlamos fajták esetén akár amellett) számos készítmény van forgalomban megelőzés céljára, mint például rágócsontok, rágószalagok, ízesített oldatok, amelyeket egyszerűen csak az állat ivóvizéhez kell önteni, porok, amelyet az eleséghez kell keverni.

A fogápolás másik, igen jelentős részét képezi, az időközönként szakember, azaz állatorvos által végzett fogászati kivizsgálás és ellátás.

Előbb-utóbb a leggondosabban ápolt kutyánál, macskánál is kialakulhat a fogkövesség, mikor az állat idősebb lesz. Az évenként vakcinázás során az állatorvos mindig átvizsgálja a szájüreget is, és ha problémát talál, javasolni fogja a fogászati ellátást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!