környezetvédelem

2021.05.27. 13:00

Túzokokat veszélyeztető vezetékek tűnnek el

A hazai természetvédelem civil és állami szereplői, valamint az áramszolgáltatásban részt vevő cégek évtizedek óta működnek együtt az elektromos szabadvezetékek és tartóoszlopok okozta természeti károk felszámolásáért.

Molnár Sándor

A 2008-as Akadálymentes Égbolt megállapodás szellemében országos szinten eddig több mint száz kilométer középfeszültségű légvezeték került a föld alá, illetve több ezer madárvédelmi eszközt: szigeteléseket, madáreltérítő berendezéseket telepítettek a legveszélyesebb szakaszokon. A jelenleg is futó túzokvédelmi LIFE projekt keretében 35 kilométer légvezetéket váltottak ki földkábelre , és a következő két évben további 75 kilométernyi, túzokokra és más nagytestű madarakra veszélyt jelentő vezetékszakasz tűnik el a légtérből. Az eredményekre jogosan büszkék a szakemberek, ám az égbolt még távolról sem mondható akadálymentesnek, hiszen idén májusban már két túzok kakas pusztulását észlelték áramütés miatt a madarászok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!