Állatvilág

2015.01.27. 20:10

Interaktív kutyafoglalkozást tartottak általános iskolásoknak

Veszprém - Interaktív kutyás foglalkozást szervezett egy veszprémi kutyaiskola a Szilágyi általános iskola alsósainak. A kutyás bemutatóval egybekötött programban a felelős állattartásra nevelik a gyerekeket.

Marton Attila

A hajmáskéri Gábor Áron Általános Iskola és a veszprémi Dózsa György Általános Iskola után harmadszor tartott bemutatóval egybekötött interaktív és ismeretterjesztő foglalkozást az egyik veszprémi kutyaiskola a napokban. - A célunk az, hogy játékos formában a felelős állattartó kultúrát népszerűsítsük a gyerekeknek - mondta Bara Ivetta kutyatréner, habilitációs kutyakiképző, a kutyaiskola egyik vezetője.

A módszerről elmondta, a diákok szinte észre sem veszik a program közben, hogy mennyi mindent megtanulhatnak, ráadásul azok, akik a kutyáktól távolságot tartanak, vagy félnek, szintén magabiztosabbak és tájékozottabbak lehetnek egy-egy ilyen foglalkozás után. Emellett az alapvetően visszahúzódó gyermekek szorongásának oldásában is hatalmas szerepe van egy terápiás kutya jelenlétének.

A foglalkozás egyik helyszínén az iskolavezetés engedélyével terápiás tanulókutyával tartottak foglalkozást. A képen Tongoriné Erdélyi Erzsébet és újfundlandi fajtájú kutyája, Dante
Fotó: Penovác Károly

A Szilágyi iskolában csaknem 190 alsós diák vett részt a két helyszínen rendezett, rendhagyó órákon. Bara Ivetta interaktív előadást tartott, ahol az alapvető ismeretek például a kutya és az ember kapcsolata átadása mellett olyan kérdésekről is beszélt a kisdiákoknak, hogyan viselkedhetnek a kutyával, ha ott a gazdi, mi a teendő, ha kóbor kutyával találkoznak, vagy mit kell tenniük a kutyaharapások, kutyatámadások elkerülése érdekében. Emellett szóba kerültek az állatvédelemmel és a kutyákkal kapcsolatos tudnivalók is, valamint a helyes bánásmódról is ismereteket szerezhettek a gyerekek. A másik helyszínen a felvezető egy terápiás tanulókutyával olyan interaktív játékokat játszott, amelyek a tanultak gyakorlati szituációba emelését szolgálta, valamint a gyerekek koncentráció- és mozgáskoordináció-fejlesztésébe volt hivatott bepillantást engedni.

A program pénteken a Szilágyi iskolában folytatódik, a felsősöknek az állatvédelmet és a felelős állattartást is érintő előadást tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!