Vártapontról lesi áldozatát

2019.01.07. 07:00

A nagy őrgébics csak néhány éve költ hazánkban

Páratlan élményben volt részem a közelmúltban, amikor a párás délutánon egy szitáló nagy őrgébicset (Lanius excubitor) vettem észre.

Ifj. Vasuta Gábor

Ragadozó életmódot folytató énekesmadár az őrgébics Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Szerencsém volt mert éppen egy mezei pockot fogott, majd elrepült vele a legelő szélén álló galagonyabokorra, amelynek tüskéjére felszúrta a pocok nyakánál áldozatát – eddigi pályafutásom alatt ilyet még nem sikerült megfigyelnem.

A faj hazánk területén bizonyítottan csak néhány éve költ, telelő példányai azonban szórványosak az ország területén. Kedveli a tágas, nyílt legelőket ahol nagy területeket beláthat. A madár közkedvelt szokása, hogy egy vártapontot szemel ki magának, amely gyakran a területen lévő bokor csúcsa, villanypózna vagy valamely kiemelkedő pont. Az őrgébics elnevezése innen ered. A kiemelkedő pontokról les áldozatára, annak ellenére, hogy az énekesmadarak közé tartozik, ragadozó életmódot folytat.

Ragadozó életmódot folytató énekesmadár az őrgébics Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Zsákmánya között pockok, egerek, kisebb énekesmadarak szerepelnek. A nagyobb zsákmányokat egy alkalmas tépőhelyre szállítják, megfigyelték, hogy képesek akár egy pockot is – karmaik között – reptükben elszállítani.

Szintén egy érdekes szokásuk a gébicseknek, hogy zsákmányukból gyakran egy élelmiszerraktárt hoznak létre, oly módon, hogy a kisemlősöket, madarakat, tücsköket felszúrják egy tüskés bokorra, rendszerint galagonyára. Hazánkban természetvédelmi oltalom alatt áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!