takarékosság

2021.01.26. 11:00

A nehézségek ellenére is fejlődött Devecser

Ferenczi Gábor polgármester a tavalyi évet összegezve úgy fogalmazott, hogy a járvány meghatározta és megnehezítette a város polgárainak életét.

Tóth B. Zsuzsa

Az egykori járási kórház épületének hasznosításával létrehozták a Devecseri Szociális Alapszolgáltatási Központot – mondta el lapunknak Ferenczi Gábor polgármester

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Mindennek ellenére számos, korábban elindult beruházás befejeződött teljes egészében önerőből. Így az év alapvetően a takarékosságról szólt, ez pedig a város működését is meghatározta. Tavaly 226 milliós tényleges bevételünk származott a helyi adókból. A folyamatos adóbevétel-növekedés jelzi, hogy a helyi gazdaság egyre erősödik. Új szereplők érkeztek, tavaly valósult meg az elmúlt évtizedek legnagyobb ipari beruházása, egy irodaépület és üzemcsarnok kezdte el működését, megállapodást kötöttünk egy csökkent munkaképességűek foglalkoztatását vállaló céggel, és egy nyílászárókat készítő társaság épített üzemegységet. Nőtt a lakosságszám, már 4500-nál is többen élnek a városban és folyamatos az emelkedés. Az elmúlt két-három évben az ingatlanok ára magasabb lett – mondta Ferenczi Gábor.

Az ingatlanok értékesítéséből származó bevétel 50 milliós nagyságú, jelentősebb kiadások között a belterületi útjavítások szerepeltek. A könyvtár és művelődési ház eszközbeszerzésére több mint másfél millió forintot fordítottak.

– Önálló, egyesített szociális intézményként létrehoztuk a Devecseri Szociális Alapszolgáltatási Központot. A korábbi járási kórház felújított épületében a város által működtetett, szociális funkciót ellátó valamennyi terület helyet kapott: a családsegítés, házi segítségnyújtás, idősek nappali ellátása, az önkormányzati működtetésben levő szociális étkeztetés. A Dunántúl egyik szakmailag is legkorszerűbb intézménye létrehozásához 120 millió forintos támogatást kaptunk és 40 milliós önrészt biztosítottunk. Közben a zöldfelületek parkosítása elkezdődött, elkészült a rózsakert, a japánkert. Pályázati támogatással és több mint százmilliós önerővel épült a Bocskai utcában két önkormányzati tulajdonú társasház, játszótér és fitneszpark. A meggyeserdei területre kivittük az ivóvíz- és szennyvízhálózatot, új villamos hálózat épült ki, megújultak az utak. A beruházás költségéhez 52 millió forintot tettünk hozzá. A területet iparterületté alakítottuk, 25 parcellát jelöltünk ki kis- és középvállalkozások számára. Közel 700 milliós támogatásból megújulhatott a város szennyvíztelepe, s a kapacitása is bővült – sorolta az eredményeket Ferenczi Gábor.

Az egykori járási kórház épületének hasznosításával létrehozták a Devecseri Szociális Alapszolgáltatási Központot – mondta el lapunknak Ferenczi Gábor polgármester
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Leszögezte, hogy Devecsernek nincs hiteltartozása, kifizetetlen számlája, a városvezetés valamennyi beruházását befejezte. A polgármester az idei évre vonatkozólag kiemelte, hogy a Magyar falu programban tavaly elnyert pályázati támogatásból 12 millió forintért eszközöket vásárolhatnak a városüzemeltetésnek. Szintén pályázaton nyert, mintegy 23 ezer eurós támogatásból pedig véderdőt létesítenek a Makovecz lakópark mellett. Hozzátette, az idei évtől az önkormányzat fejlesztési elképzelései között elsőbbséget élvez a közterületek, utcák felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!