Állatvilág

2014.06.11. 11:15

A védett kardoslepke

Somló Május végén, június első dekádjában gyakran látni a Somló hegyen kirándulva, vagy a környező falvak kertjeiben a virágokon nektárt szívogató a kardoslepkét (Iphiclides podalirius).

ifj. Vasuta Gábor

A rovarok egyik legnagyobb rendjének tudományos neve Lepidoptera, amely a görög pikkely és szárny szavakból származik. Megkülönböztetünk nappali és éjszakai lepkéket. A kardoslepke a pillangók (Papilionidae) családjába tartozik. Közel 500 faja a trópusokon él, hazánkban csupán öt faj honos. Évente két, ritkán három nemzedéke fejlődik. Territoriális viselkedésűek, ami azt jelenti, hogy az élőhelyet felosztják egymás között, és onnan a betolakodó idegent elűzik. Jellemző a kardoslepkékre, hogy gyakran kihasználják a felszálló meleg légáramlatokat, az úgynevezett termikeket, és úgy emelkednek a magasba, mint a ragadozó madarak. Ezt a viselkedésüket napos időben gyakran meg lehet figyelni, amikor a hegytetők felett a széllel játszva csavarvonalban felemelkednek, majd lecsapnak. A hernyója a kökényen nevelkedik.

Május végén, június első dekádjában gyakran látni a Somlónál (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)

 

A kirándulásokon talált hernyók otthoni felnevelése érdekes és tanulságos. A tápnövényt is hazahozva, heteken át megfigyelhetjük a természet egyik legcsodálatosabb jelenségét, a hernyó bebábozódását és lepkévé alakulását. A kikelt lepke utána szabadon engedhető.

 

Címkék#kardoslepke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!