Állatvilág

2016.02.12. 14:40

Cuki szupersztárok -Télen is produkálják magukat a veszprémi kis pandák

Veszprém – A Veszprémi Állatkert látogatóinak nagy kedvencei a kis pandák, név szerint Kontyő és Siwan, akik a téli hónapokban is produkálják magukat kifutójukban.

Szabó Péter Dániel

Nem is csoda, hiszen a Himalájában és Délnyugat-Kínában 2000–4000 méteres magasságban őshonosak a kis pandák vagy más néven vörös macskamedvék. Nevüket annak köszönhetik, hogy medvére emlékeztető külsejük mellett ugyanolyan jól másznak fára vagy nyalogatják magukat tisztára, mint a macskák. Leginkább éjjel aktívak, nappal inkább a fák ágai között összegömbölyödve szunyókálnak.

Szerencsénkre pénteken a 2011-ben a salzburgi állatkertből érkezett Kontyő és a 2012-ben Franciaországból Veszprémbe költöző Siwan is igen aktív volt, csúsztak, másztak, s körbefutkároztak kifutójukban. A kis pandák egyébként rendkívül ritka és veszélyeztetett fajnak számítanak. Többéves előkészítés után kerülhettek csak a Veszprémi Állatkertbe, a fajkoordinátor ugyanis minden esetben igen nagy gondossággal választja ki azon állatkerteket, ahova kihelyezni javasol egy-egy példányt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!