Szemmel láthatóan egészséges

2018.03.27. 11:00

Felbukkant az első fehér gólya Veszprém megyében

Az első fehér gólyát (Ciconia ciconia) Veszprém megyében a múlt héten sikerült megfigyelnem. Csögle település határában, a napjainkra igen megáradt Marcal folyó mentén táplálkozott.

Ifj. Vasuta Gábor

A fehér gólya vonulási útvonalát és telelőterületét jól ismerik a kutatók a madárgyűrűzés révén Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Szemmel láthatóan egészséges. Ritka eset, hogy ilyen vizek vannak errefelé, sok helyen „tengerré változott” a táj. Napok kérdése és reményeim szerint récék, partimadarak, sirályok népes társasága népesíti be ezen vidéket. Az ember elgondolkozik, milyen is lehetett a táj a folyószabályozások, lecsapolások, agyon csatornázások előtt. Az egyik ponton a Marcalba hatalmas tömegű víz ömlött „vissza”, amott darvak, odébb ezres récék ereszkednek le. Csodás táj egy megmaradt részlete. És itt a gólya!

A fehér gólya vonulási útvonalát és telelőterületét jól ismerik a kutatók a madárgyűrűzés révén Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Téli szállásukról a többség március második felében, április elején érkezik vissza.

A fehér gólya vonulási útvonalát és telelőterületét jól ismerik a kutatók a madárgyűrűzés révén. A kelet-európai gólyák a Boszporusz felett kelnek át, majd Kis-Ázsiát átrepülve a Földközi-tenger keleti partvidékén szárnyalnak tovább, és a Szuezi-öbölnél érik el Afrikát. A Nílus folyását követve Ugandán, Tanzánián, Kenyán keresztül Fokföldig vonulnak. Az állomány részben a kelet-afrikai szavannákon telel. Az elsőéves gólyák egy része még nem tér vissza, ezek a nyarat a Közel-Keleten töltik. Magyarországon 1901 óta részesül törvényes oltalomban, 1993-tól fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Európa egyik legstabilabb fehérgólya-állománya Magyarországon fészkel, az állomány fenntartása ezért fontos feladata a természetvédelemi szakembereknek. Védelme a számára fontos nedves táplálkozó területek megőrzése nélkül nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!