Állatvilág

2017.05.02. 15:35

Fülemülék éjszakája

Veszprém - A rendezvényeken nemcsak hallani, de gyakran kézben is látni lehet a fülemüléket, ugyanis a helyszínek egy részén madárgyűrűzést is tartanak.

Napló-információ

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a fülemülék tavaszi vonulásához alkalmazkodva több mint egy évtizede hirdeti meg a Fülemülék éjszakája programsorozatát.

Ennek keretében április végétől május végéig országszerte várhatóan mintegy félszáz helyszínen, többnyire lakott területeken vagy ezek határában várják a madarak iránt érdeklődőket, hogy rövid késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét - tájékoztatott a MME.

Sok rendezvényhelyszínen bemutató madárgyűrűzéssel is várják az érdeklődőket
Fotó: Orbán Zoltán

Hazánkban a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara - a fülemüle. Ez a verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nemcsak kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, de az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek. A fülemüle hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet.

A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

Az érdeklődők a 2017. évi Fülemülék éjszakája programhelyszínek folyamatosan frissülő listáját az MME honlapján a kiemelt hírek között találják meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!