Állatvilág

2017.01.27. 19:10

Galambok bűvöletében

Miért éppen a galambok? - teszik fel gyakran a kérdést a laikusok a galambászoknak.

Polgár Tibor

- Gyerekkorom óta hódolok a postagalambászatnak, édesapámtól örököltem ezt a hobbit, és bátyánk, Politzer Sándor is neves díszgalambász volt - emlékezett vissza Politzer József. - Már egészen pici gyerekként érdekelni kezdett ezeknek a madaraknak a világa. Öcsémmel, Politzer Miklóssal ezt láttuk, ezt figyeltük meg, ezt tanultuk otthon.

Eleinte még csak hobbiszerűen foglalkoztam a galambokkal, aztán, amint lehetőségem nyílt rá, az 1970-es évek közepétől komolyabbra fordult a szenvedélyem. Az ezzel kapcsolatos első eredményemet 1986-ban értem el, azóta minden évben szép sikereket aratunk a testvéremmel. A galambversenyeztetéssel foglalkozó tenyésztők között is a legnagyobb dicsőséget jelenti az olimpiára való kijutás, azaz egy olyan galambot kinevelni, amely eléri az olimpiai szintet.

A Jóisten segítségével ez nekünk már kétszer sikerült. 2007-ben az egyik galambunk tagja volt a harmadik helyezett magyar csapatnak, most pedig kijutottunk az idei brüsszeli olimpiára, amely immár a 61. a sorban. Hatszoros magyar mesterversenyzők vagyunk, az ország legeredményesebb versenyzői között tartanak számon minket - jegyezte meg a pápai postagalambász.

A pápai Politzer Józsefet (a serleggel) és Politzer Miklóst (kis képünkön) Magyarország legeredményesebb galambászai között tartják számon Fotó: Varga Adrián, Polgár Tibor

Persze a sikerek sosem jönnek maguktól, így van ez a galambászatban is. Politzer József elmondása szerint egész évben készülnek a versenyekre, sokat törődnek a madarakkal, többek között minden reggel és este kitakarítják a galambházakat. - Sok mindenre figyelni kell a galambok tartásával, nevelésével kapcsolatban, ugyanis az apró részletekben bújik meg a lényeg. Hiába tehetséges, jó adottságú egy példány, ha nem stabil az egészsége. Nem vagyok híve a sűrű gyógyszerezésnek, ezért csak olyan galambot tenyésztek tovább, aminek különösebb beavatkozások nélkül is stabil az egészsége.

De például a takarmányozáson ugyancsak sok múlik. Összességében elmondható: hatalmas és sokrétű tudást kell kiépíteni az eredmények eléréséhez. Sok embertől kellett rengeteget tanulnom az évek során. Kiemelném néhai Hencsel Laci bácsit, aki a sporttársak tiszteletére tanított, valamint néhai Balassa Zoli bácsit, akitől főleg galambszeretetet tanultam. Nekik ajánlom a mostani olimpiai résztvevő galambom eredményeit.

Kívánom, hogy az égi mezőkön ők is örüljenek ennek a sikernek - fogalmazott érezhetően szívből szólva Politzer József. Mint mondta, egy élet munkája van benne abban a galambban, amelyik kijut az olimpiára, ugyanakkor a tudás és a tapasztalat mellett jelentős szerepe van a szerencsefaktornak is. Egy példány 6-7 évig tud magas szinten versenyezni, utána megpróbálják továbbtenyészteni őket.

- Jelenleg 220 darab galambom van, majdnem kétszer annyi, mint kellene, de ez csak azért alakult így, mert a munkahelyi elfoglaltságom miatt mostanában kevesebb időm jut rájuk. Ebből a példányszámból 50 darab a versenygalamb. Szerencsére a feleségem és az öcsém sokat foglalkozik velük. Galambállományom közel 40 százalékát elajándékozom majd kisebb tenyésztőknek. Én sosem pénzezek a galambjaimmal, vagyis eladni nem szoktam, kizárólag baráti alapon elajándékozom őket. Büszke vagyok rá, hogy sok galambász nyert már versenyeket tőlem kapott galambokkal - hangsúlyozta a hatszoros magyar mesterversenyző.

Apropó, pénz: megtudtam tőle, hogy míg gyerekkorában a szegény ember versenylovának nevezték a galambokat, manapság a versenyszintű galambászat jelentős anyagi ráfordítással jár, és egyre népszerűbb a sikeres mezőgazdasági vállalkozók körében. Ám nem a szárnyasok etetése kerül sokba, hanem a versenyzéshez szükséges utaztatásuk. Az egyes galambász-tagszövetségeknek saját kamionjuk van, ami 2-3000 galamb befogadására alkalmas, ezzel viszik el a madarakat az adott versenyekre.

A megmérettetések alkalmával a tenyésztők házát bemérik a madarak feleresztési pontjához, és a különböző kategóriák szerinti több száz kilométeres hazautat a legnagyobb sebességgel végigrepülő példány lesz a győztes. Hazánkban az elmúlt időszakban 148 ezer galamb versenyzett, most 13-14 tenyésztő összesen 18 példánya képviseli Magyarországot a 2017-es brüsszeli olimpián.

- Közel 150 ezer közül nem könnyű az első 18-ban végezni, és nem elég csak egyszer jól szerepelni, a végeredmény 6-7 versenyből alakul ki. A mostani olimpiai résztvevő madaramnak az a specialitása, hogy a legnehezebb versenyeket nyeri meg. Óriási erő van benne. Öt hazai verseny megnyerésével magabiztosan vívta ki a jogot az idei világeseményen való részvételre - fűzte hozzá a rutinos postagalambász.

Kérdésemre elárulta, a saját családját is megosztják a galambok, de tudomásul vették a hobbiját. - Nem könnyű elfogadni például, hogy amíg mindenki nyaral, mi, galambászok versenyzünk. Szerencsére megértő, elfogadó családom van, sokat köszönhetek nekik. Halkan megjegyzem: még mindig jobb galambokkal foglalkozni, mint például kocsmázni, káros szenvedélyeknek hódolni - mosolygott a pápai galambász.

- Nincs a családban olyan, aki átvenné tőlem és folytatná ezt a tevékenységet. Egy kicsit tudatosan alakítottam mindezt így, ugyanis tisztában vagyok vele, hogy egy kevésbé toleráns rokonságban családromboló tud lenni a galambászat. Viszont én rengeteget köszönhetek a galambászatnak, rengeteg kapcsolatra, barátra tettem szert általa, és az üzleti életben is sokat profitáltam belőle. Amíg aktívan tenni tudok, galambászni fogok - zárta gondolatait Politzer József.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!