Állatvilág

2009.03.21. 02:13

Halm, a lelkes kutyamentő

A legjobb honi bedobónak számított, a triplájával vívta ki a jogot a válogatott, hogy harminc év szünet után pályára léphetett az 1999-es kontinensviadalon. Sportpályafutását 2003-ban fejezte be, ma sportvezető. Szabadidejében családjának és kutyáinak él.

Horog László

Buzánszky Jenő örök érvényű mondása rá is igaz: az embernek egyetlen dologra kell törekednie, hogy legalább egyszer az életben nagyot alkosson. Amire mindig emlékezni fognak. 

Halm Rolland komoly csaták hőse volt klubszinten, de az igazi nagy dobást címeres mezben hajtotta végre. 1998 decemberében a férfi kosarasok sorsdöntő ütközetre készültek az oroszok ellen Salgótarjánban. 

Ha a mieink nyernek, ott vannak a franciaországi Európa-bajnokságon, a kontinens legjobbjai között. A keleti szomszéd világbajnoki ezüstérmesként érkezett, korábban biztosította helyét az Eb-n, viszont a Mészáros Lajos dirigálta magyarok számára kulcskérdés volt a diadal. 

A vendégek vezettek két ponttal, ám a dudaszó pillanatában Halm Rolland triplájával a magyarok végül egy ponttal nyertek, s készülhettek az Európa-bajnokságra. 


Halm Rolland  és két lánya, Vanda és Korinna, valamint a három kutya, Fürge, Maszat és Rozsda - Mindig tartottak kutyákat, az utcáról és menhelyről is befogadnak négylábúakat
(Fotó: A szerző)


- Nagy dolog volt ez akkoriban, előzőleg három évtizeden át nem voltunk jelen semmilyen világeseményen, sajnos azóta sem. Sok emlékezetes ütközet részese voltam, ám a kontinensviadalon való szereplés talán mindegyiknél fontosabb. 

Nem jutottunk tovább a csoportból - szoros vereségeket szenvedtünk az oroszoktól, a szlovénektől és a spanyoloktól -, de a három mérkőzésünk így is örökre felejthetetlen marad.  

Elégedett lehetek a pályafutásommal, lévén tizenhét szezont húztam le a legmagasabb osztályban, 16 évesen mutatkoztam be az élvonalban és 33 évesen fejeztem be.

Pályafutása során tizenegy aranyérmet akasztottak a nyakába. Nyert négy bajnoki címet, egyet a Honvéddal, hármat az Albacomppal. Előbbi gárdával három Magyar Kupa-diadalt számlált, valamint kétszer a Körmenddel és kétszer a fehérváriakkal is a legjobbnak bizonyult. 

Az  említett gárdák mellett megfordult Debrecenben, a hajdúságiakat négy éven át erősítette, valamint  profiskodott Ausztriában, Grazban.

Hat éve búcsúzott az aktív játéktól, sportvezetőként kezdett dolgozni, a bajnoki címre törő fehérvári kosarasoknál négy éven át marketingigazgatóként dolgozott, két esztendeje pedig ügyvezetőként ténykedik. Kevés szabadidejét családjával, valamint három kutyájával tölti.

- Mindig volt háziállatunk, amikor sportoltam, s vándoroltam egyik klubból a másikba, városról városra, akkor is tartottunk négylábút. A sok költözés miatt eleinte csak kisebb kutyákra vállalkoztunk, tacskó és spániel számított családtagnak. 

Ám mióta saját, kertes házban lakunk, nagytestű kutyusaink vannak. Jelenleg három, mindegyik befogadott, az utcáról. A legidősebb, Fürge tizenhét éves - öreg kora ellenére szerencsére egészséges -, a középső, Rozsda kilencesztendős, a legfiatalabb, Maszat kettő, őt két éve hoztuk ki egy állatmenhelyről. 

Utóbbi akciót főleg a nejem szorgalmazta. Mindketten kutyamentők vagyunk, ő nálam is jobban kötődik a kutyusokhoz. Ha kóbor ebet lát, azonnal gondoskodik róla, eteti és menhelyre viszi. 

A két lányom is nagyon szereti a kutyákat, akik mindent eltűrnek, főleg a kisebbik gyerekem, Vanda húzza-vonja őket. Miután a három kutya nagyon a szívünkhöz nőtt, remélem, még sokáig velünk maradnak. 

Ami biztos, négylábú társ mindig lesz mellettünk. Még akkor is, ha ez felelősséggel jár, nem csak a hétköznapokat, hanem a nyaralásokat is  gondosan tervezni kell. 

Odafigyelést, szervezést igényelnek, hiszen valakinek mindig figyelnie kell rájuk. Ha elutazunk pár napra, a szomszédaink segítenek. Szerencsére ők is tartanak kutyákat. 

Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kedvencek a ház körül rovatunkba beérkezett fotókból készült képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!