az kevés, hogy szeretjük őket

2020.05.18. 18:00

Így válasszunk kutyát! – Győrfi Henriett tréner tanácsai

Az utóbbi időben sokakban fogalmazódott meg, hogy ez az időszak alkalmas kutyavásárlásra, vagy örökbefogadásra. Sokat vagyunk otthon, több időnk lehet a kutyára, az új helyzet kezelésére. A tréner szerint ez a helyzet nem feltétlenül kedvező, mert a kiskutya egy olyan élethelyzethez szokik, ami hosszú távon tarthatatlan.

Sági Ági

Fotó: Pesthy Márton/Napló

-Az a legjobb, ha kutya kérdésben az első perctől tudatosan gondolkodunk. Ha kutyát szeretnénk, nagyon alaposan gondoljuk végig, hogy átlagos életvitelünk alkalmas-e egyáltalán a kutyatartásra. Nem kell mindenkinek kutyát tartani. Az, hogy szeretjük a kutyákat, az nagyon kevés. Kutyát sok évre vállalunk, és ez alatt az idő alatt ki kell elégítenünk a szükségleteit. Megfelelő minőségű táplálékkal kell ellátnunk, megfelelő mennyiségű sétát kell neki biztosítanunk, szellemileg le kell fárasztanunk és szocializálnunk is kell-mondta el lapunknak Győrfi Henriett kutyatréner, a gyulafirátóti Dog Garden Kutyaiskola oktatója.

Ha eldöntöttük, hogy kutyánk lesz, akkor két út áll előttünk: kölyök vagy felnőtt kutyát választhatunk. A kölykök másképp működnek: nem szobatiszták, rágnak, viszont nagyon könnyen alkalmazkodnak. Míg egy felnőtt kutya simán nyugalomban tölt 8-9 órát, a kölykök felpörögnek és alszanak gyors váltásokban. Bármilyen kutyát is választunk, fontos, hogy azt az életritmust tanítsuk meg neki, ami egyébként is jellemző ránk. Ha kölyökkutyánk van, mindig gondoljuk végig, hogy az adott viselkedést szeretnénk-e látni tőle akkor is, ha felnő.

-Ha a kölyökkutyában gondolkodunk, akkor kizárólag igazolt tenyésztőtől vásároljunk. Ez egy nagyobb beruházás lesz, de ez megtérül. Ha szaporítótól vásárolunk, akkor könnyen előfordulhat, hogy örökletes betegségei, viselkedési, idegrendszeri problémái lesznek kutyánknak. Ezek aztán később kerülhetnek majd nagyon sokba, vagy sok keserűséget, szomorúságot okozhatnak. Például egy diszpláziás labrador gyógyítása több százezer forintba kerül, és amire a baj kiderül, a kutya több éve a kanapén pihenő kedvencünk. A szaporítótelepeken rengeteg kiskutya elhullik, és a felnőtt állatokat is vállalhatatlan körülmények között tartják, gyakorlatilag szenvedés az egész életük. Ha szaporítótól vásárolunk, akkor nem megmentünk egy kiskutyát, hanem segítünk egy állatkínzó rendszer fenntartásában-tette hozzá.

Ha egy megbízható tenyésztőtől fajtatiszta kölyökkutyát választunk, akkor bármely fajta esetén minimum 100- 150 ezer forintos kiadással számolhatunk. A tenyésztő kiállításokra jár, és elvégezteti a megfelelő szűrővizsgálatokat, oltatja, chipezteti, törzskönyvezteti a kiskutyákat. Rengeteg költsége van, amire egy kölyök az új gazdájához kerülhet. Egy jó tenyésztő nem is ad olyannak kutyát, akinek az adott fajta vagy az adott egyed nem való.

Ha valaki úgy dönt, hogy menhelyről fogad örökbe kutyát, a szakember javaslata szerint ne elsőre, az interneten fellelhető képek alapján válasszon. Célszerű elmenni a menhelyre, ott ismerkedni, ha lehetőség van rá sétálni menni a kutyákkal. Ha több kutyával is találkozunk, ismerkedünk, akkor eljön az a pillanat, amikor az ember ráérez, hogy melyik az a kutya, aki hozzánk passzol. A választásban egy tréner, vagy az ott dolgozók is sokat tudnak segíteni, mert ismerik a bent lévő kutyákat. Segíthetnek eldönteni, hogy a mi életvitelünkhöz melyik mentett kutya passzolhat leginkább.

-A fajtát is érdemes tudatosan kiválasztani. A legtöbb leírás kiemeli a fajta pozitív tulajdonságait, én inkább azt javaslom, kérdezzünk meg olyan gazdikat, akiknek a kiszemelt fajtájú kutyája van. Akár az utcán is meg lehet állítani a tulajdonost, a kutyájáról általában mindenki szívesen beszél. Ha mindent tudunk a fajtáról, meg kell nézni a kutya egyedi jellemzőit is, mert sok kutya kilóg a sorból. Én sokat dolgoztam magyar vizslákkal, akiket aktív, pörgős kutyaként ismerünk. Nálam minden ötödik, hatodik vizsla kifejezetten lusta volt: a pihenést és a kanapén fekvést előnyben részesítették a mozgással szemben- fejezte be Győrfi Henriett.

Több szervezetnél lehetünk ideiglenes gazdik, ami előnyös lehet, hiszen lesz időnk megismerni a kiszemelt kutyát, és akkor válhatunk végleges gazdává, ha azt érezzük, hogy tényleg ő a mi társunk. Ezzel segíthetjük a menhely munkáját is, hiszen segíthetünk nevelni, szocializálni a kutyát, ami egy menhelyen lehetetlen. Nehéz feladat is ez, mert az első problémára nem illik visszaadni a kutyát és nehéz megválni is tőle, ha megérkezik érte az ideális gazdajelölt. Kezdő kutyásként is működhet az ideiglenes befogadás, de tájékoztatni kell a menhelyet a tapasztalatlanságról, mert akkor elsőre könnyebben kezelhető kutyát választanak számunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!