Apácatorna

2019.01.16. 07:00

Invázió: Fenyőszajkó a hegyen

Internetes portálokon egyre több információ érkezett a fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes) magyarországi megjelenéséről.

Ifj. Vasuta Gábor

A fenyőszajkó kedvencei közé tartozik a mandula, dió, mogyoró, makk, továbbá a fenyőfélék magjai Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Igazi inváziós madár, tíz éve volt egy nagyobb beözönlése a Kárpát-medencébe. Nekem ekkor sikerült látnom utoljára! Legutóbb az edericsi szőlőhegyen, a Szabó-pincénél fotózott egyet egy hölgy a telkükön. Közölte is a helyet érdeklődésemre. Szinte a szőlőrigók hangjával egy időben hallottam meg a fenyőszajkó jellegzetes recsegő hangját. Nagy meglepetésemre a kertben három madár volt együtt! Majd egy kisebb kört mentem a hegyen, további egy madarat sikerült megfigyelnem. A többi varjúfélével ellentétben halk madarak, nesztelenül repülnek tova, csak ritkán szólnak.

A legnagyobb inváziója 1911-ben volt a fenyőszajkónak. További nagyobb beözönlései hazánk területére az 1946-1947-es, valamint az 1954-1955-ös télen volt tapasztalható, azonban utóbbiak meg sem közelítették az 1911-est. Nagy eseménynek számít a fenyőszajkó mostani inváziója is!

Két alfaja fordult elő korábban hazánkban, a vékonyabb csőrű Szibériában élő, valamint a vaskosabb csőrű alfaj, amely a Kárpátokban, Alpokban továbbá a Dinári-hegységeben honos. A két alfajt a természetben elkülöníteni nehéz, hiszen nincs viszonyítási alap a csőr vastagságát illetően. Korábban a lelőtt példányok szolgáltattak tanúbizonyságot erről, napjainkra védett faj! Hazánkban a költése még nem bizonyított, de néhányszor már költési időben is megfigyelték az Északi-középhegységben.

A fenyőszajkó kedvencei közé tartozik a mandula, dió, mogyoró, makk, továbbá a fenyőfélék magjai Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A költőterületén a legfontosabb tápláléka a cirbolyafenyő nagyméretű magja, ha tápláléka megfogyatkozik, vándorolni kényszerül. Inváziója idején kedvencei közé tartozik a mandula, dió, mogyoró, makk, továbbá a fenyőfélék magjai.

Az 1950-es évekbeli inváziója idején megyénkben híres Afrika-vadászunk, Széchenyi Zsigmond Balatongyörökön, neves ornitológusunk, Csörgey Titus Ábrahámhegyen figyelte meg a fenyőszajkókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!