Állatvilág

2009.02.14. 04:15

Jeges rajongás

Fogadjunk örökbe egy jegesmacit! - nyaggatnak unokáim hetek óta. Kedvenc állatuk a hófehér bundás, órákig képesek álldogálni a pesti állatkertben medencéjük előtt. A tervezők régi helyét, egy nagy műkő sziklát kettévágtak, oda utat építettek. A medence egyik falát üvegből készítették, hogy az aprónép jól láthassa, mi történik a víz alatt.

Dallos Zsuzsa

Nyáron hatalmas hancúrozásban van a két gyönyörűséges állat, akkora fejeseket ugranak, hogy zeng az egész barlangrendszer. 

Ősszel ősi módszerrel csábítják a gondozók a vízbe az állatokat: oda szórják az ebédnek szánt halakat. A macik pedig ügyesen úszkálnak a fürge zsákmány után. Olykor egy óráig is eljátszanak velük, láthatóan nem éhesek. 

Eredeti lakhelyükön bezzeg nem szórakoznak! Megtámadnak mindent, ami csak mozog. Telhetetlen az étvágyuk. Téli álmot sem alszanak, mindig a táplálék után járnak. 


A jegesmedvék helyzete és az Északi-sark olvadása talán a legdrámaibb érzékeltetője a klímaváltozásnak
(Fotó: archív)

A hatalmas és izgalmas állatról meglehetősen keveset tudunk, ahogy a kutatók is. Például csak saccolgatják, meddig is élnek.   

Ez azért nem olyan túl meglepő, hiszen egy kutató sem bírja túl sokáig a zordon körülményeket, amiket a jegesmedvék. 

Ráadásul követni sem túl egyszerű ezeket a jószágokat, hiszen negyven km/órás sebességgel is tud futni és hatalmas távokat tesznek meg naponta. A döghús szagát akár harminc kilométernél messzebbről is megérzik. 

Főként  dögevők, bár nem is annyira a húst, inkább a fóka- és bálnazsírt szeretik, a rövid nyár folyamán azonban mohát és zuzmót is fogyasztanak.

A gyerekek legfeljebb állatkertben találkoznak vele, tévében és képeskönyvekben látják, többnyire mégis rajonganak értük. A mi  európai kultúrkörünkben alig szól róluk mese, a játékboltok polcain mégis mindig megtalálhatók a puha, fehér játékjegesek, akik most a klímaváltozás első áldozatai között vannak. 

Az előrejelzések szerint kétharmada kihal a világ jegesmedve-állományának 2050-re. A jelentések szerint az egész populáció elhagyta Alaszkát az Északi-sarkon a globális felmelegedés következtében folyamatosan elvékonyodó jégtakaró miatt. 

A jegesmedvék helyzete és az Északi-sark olvadása talán a legdrámaibb érzékeltetője a klímaváltozásnak. Unokám ezért szorgalmasan oltogatja mindenki után a villanyt. Látott egy filmet, miszerint fogjunk össze, mentsük meg a jegesmedvéket. 

Mindenkinek van ebben dolga, állítja az ötéves állatvédő, ne pazaroljunk semmit. És fogadjunk egyet örökbe! Mert azt is hallotta, hogy aki fizet, annak oklevelet küldenek. Igazolják, hogy családtag lett egy jegesmaci. Ráadásul küldenek neki egyet hófehér szőrméből.  

A pénzen megmentik a Földet, hogy megmaradjon a hely, ahol a jegesmedvék élnek. Természetesen a többi unokám is nyaggat, nekik is kell! Unokáim kedvenc állatai a jegesmedvék, órákig csodálják őket.

Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kedvencek a ház körül rovatunkba beérkezett fotókból készült képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE.


 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!