Legjobb barátaink

2019.08.19. 07:00

Juhász- és pásztorkutyák bemutatóját tartották a Sárosfői Vadászházban

Nagy érdeklődés közepette immáron hetedik alkalommal rendezték meg a Juhász- és Pásztorkutyák CAC Kiállítását a devecseri erdészet Sárosfői Vadászházában szombaton. A verseny mellett kiegészítő programok gondoskodtak a résztvevők kikapcsolódásáról.

Borsos Renáta

Gazdájuk felvezetésében mutatkoztak be a versenyre benevezett kutyák Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A rendezvényt a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója, Varga László, mint az esemény fővédnöke nyitotta meg. Úgy fogalmazott: – A kutya egyedüliként megkapta az emlősállatok között a családhoz tartozó jelzőt, illetve tudományos nevén Canis lupus familiarist. Az egyetlen önzetlen barát, akire az ember szert tehet ebben a világban, az a kutyája. Ő az, aki mellette áll jóban-rossz­ban, egészségben-betegségben. Ott alszik a hideg földön, ahol a barátságtalan szelek fújnak, s ádázul zuhog a hó, csak hogy gazdája oldalán lehessen. Megnyalja a kezet, amiben nincs élelem, amit felajánlhatna. Mikor minden barát eltűnik, ő marad. Ha elmúlik a gazdagság vagy a hírnév szertefoszlik, ő olyan hűséges marad szeretetében, ahogy a nap kitart útján az égen.

Gazdájuk felvezetésében mutatkoztak be a versenyre benevezett kutyák Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az ünnepélyes megnyitó után Vinnai András ismertette a technikai részleteket és bemutatta a bírókat. A rendezvény egyik főszervezője, Udvardiné Lukács Ilona, a Hungária Komondor Klub és a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének Szövetségének vezetőségi tagja a magyar pásztor- és juhászkutyákat bírálta. Az angol és ausztrál pásztorkutyák Muzs­lai Ildikó előtt mérettettek meg. Miklós Levente ringjében többek között megfordult svájci fehér juhászkutya, csehszlovák farkaskutya, német és horvát, valamint lengyel alföldi juhászkutya. A vezető bírálói teendői közben Vinnai András a délorosz juhászkutyákra, kaukázusi juhászkutyákra, nagy svájci havasi kutyákra összpontosított.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az idei alkalommal a szervezők rekordnevezést tudhattak a magukénak. A megmérettetésen 220 eb, összesen 34 fajta lépett ringbe a bírálók elé, hat fajtával több mint az előző években. A látványos best in show-ban a fajta- és a csoportgyőztesek vonultak fel, 16 kategóriában mutatták meg magukat a kutyusok gazdáikkal együtt.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A versenyre a 16 éves Futó Dávid Levente családjával Ajkáról érkezett, hogy megmérettessék hét hónapos, Daisy névre hallgató border collie kutyusukat. A kiállításon kölyök osztályban nagyon ígéretes díjat kapott Daisy, az első helyen végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!