Alaposan fontoljuk meg

2019.04.17. 07:00

Ma ajándék, holnap gond a húsvétra vett nyúl

Csak az vásároljon élő nyuszit, aki az ünnepek után is gondoskodni tud róla. Ezek a kis­állatok társas lények, ezért nem érzik jól magukat egyedül. A tartásukra pedig fel kell készülni, és a gondozásuk nagy oda- adást igényel – figyelmeztet Török László állatkert-igazgató.

Molnár Sándor

Balla Renáta, az állatkert munkatársa a tapsifülesek társaságában Fotó: Molnár Sándor

A lakás nem alkalmas hosszú távon a nyulak tartására, és sajnos gyakran előfordul, hogy felelőtlen állattartók húsvét után egyszerűen szabadon engedik őket a városban. Az is probléma, hogy az ünnepek miatt a kisnyulakat sokszor túl korán választják el az anyjuktól, és a fiatal állatok a sok simogatást gyakran nem élik túl.

– Mi, állatkertészek, mindig felhívjuk a figyelmet arra, hogy aki nyuszival szeretne találkozni, menjen olyan helyekre, ahol erre mód van különböző rendezvények keretében. Ilyen a Veszprémi Állatkert is, ahol a húsvét teljes négy napja alatt nyuszisimogatóval várjuk a hozzánk érkező gyerekeket. Nálunk megfigyelhetők, kézbe vehetők ezek a kisállatok, de nincs meg az a kötöttség, hogy mit csináljunk velük az ünnepek után, ha feleslegessé váltak. Ők is éreznek, szenvednek. Élőlények, akikről nagy odaadással kell gondoskodnunk – hangsúlyozza Török László állatkert-igazgató, aki felhívja a figyelmet a meglepetésajándékozás problémájára is.

Véleménye szerint az állat tartására készülni kell. Ki kell alakítani a tartási helyét, fontos végiggondolni, hogy mivel etetjük majd, illetve mi lesz vele akkor, ha megnő? Hosszú távon szánunk-e majd rá annyi időt, amennyire az állatnak szüksége van. Amíg a család dolgozik, a gyerekek iskolában vannak, tudunk-e társakat biztosítani neki, hogy ne legyen egyedül. Aki ezeket a kérdéseket mind végiggondolja, az hamar rájöhet, hogy nem érdemes húsvétra kis nyuszit vásárolni.

Balla Renáta, az állatkert munkatársa a tapsifülesek társaságában Fotó: Molnár Sándor

Az igazgató szerint sokan arról is megfeledkeznek, hogy az ünnepek után szinte sehol sem fogadják vissza a megunt jószágokat, már csak állat- egészségügyi okokból sem. Az állatkereskedések sem vásárolják vissza, és az állatkert sem fogadhatja be a nyuszikat. – Tíz évvel ezelőtt még nagyon sok megkeresésünk volt az ünnepek után, de mára úgy tűnik, hogy a széles körű tájékoztatásnak köszönhetően, sokat változott a felelős állattartás, az emberek hozzáállása – vélekedik Török László, aki hozzáteszi még, hogy így is van egy-két megkeresésük minden évben, mert ez egy élő probléma, de már lényegesen kevesebb, mint a korábbi években.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!