Állatvilág

2017.02.22. 20:48

Medvék közt is a legkisebb, a vombat

Bár Földünk egyik legveszélyeztetettebb állatai közé tartozik a vombat, sokan még csak a nevéről sem hallottak.

A kis erszényes állat Ausztrália és Tasmánia erdeiben él, de ma már inkább csak az ausztrál nemzeti parkok területén található meg.A becslések szerint mintegy 113 példány él belőlük a világon. A manapság sokat emlegetett, kihalóban lévő gepárd, koala és zsiráf mellett ez a kistermetű emlős is védettnek számít.

" target="_blank"">via GIPHY

A kenguru mellett Ausztrália másik nemzeti állataként is számon tartott erszényes a medvéhez hasonló testfelépítéssel rendelkezik; tömzsi, dús szőrzetű, csökevényes farkú emlős. Lassú mozgása ellenére éles karmaival hosszú üregeket és folyosókat ás. Ezekben az odúkban tölti a nappalokat, este pedig előbújik vackából. Tápláléka fűfélékből, gyökerekből, kisebb rovarokból áll. Könnyen megszelidíthető, kedves kis állat. Sok törődést igényel, szereti az emberek társaságát. Ha kell, képes egész nap gazdáját követni, céljától pedig nem lehet eltántorítani a makacs kis állatot.A közelmúltban indult el az újratelepítésükről szóló program, amely során a megmentett és fogságban tartott állatokat megpróbálnák visszahelyezni természetes élőhelyükre.

Szerző: Vajd Georgina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!