ne dőlj be az álhíreknek!

2020.03.20. 16:06

Nem fertőznek meg koronavírussal a házi kedvenceink

Nem fertőződhetnek meg a kutyák és a macskák a koronavírussal, és nem lehetnek kórokozók, de tartsunk két méter távolságot másoktól a kutyasétáltatás közben.

Kovács Erika

Ne játszanak, és ne érintkezzenek egymással kutyáink a póráz végén, és ne simogassunk idegen ebeket, ezt javasolta Pásztor Edina a veszprémi Kedvenc Állatorvosi rendelő képviseletében. Az állatorvos kifejtette, a távolság tartására séta közben azért van szükség, mert lehetséges, hogy a kutya gazdája a tenyerébe köhögött, tüsszentett és utána esetleg kézmosás nélkül megsimogatta kedvencét.

-Ha megérintjük a négylábút, és kézmosás nélkül a szánkhoz, arcunkhoz érünk, ez fertőzés forrása lehet, de ez nem ezért van, mert az állat fertőző, hanem amiatt, mert fertőző vírus kenődött a bundájára, fogalmazott Pásztor Edina.

Hozzátette, ne simogassunk idegen kutyákat, ha mégis ilyen állathoz érünk, akkor mielőbb mossuk meg és fertőtlenítsük a kezünket. Javasolta, csak indokolt esetben keressük fel az állatorvosi rendelőt, az Állatorvosi Kamara pedig kihirdette, hogy a rendszeresen oltott ebeknél a veszettség oltás lejárta utáni vakcinázás a kialakult helyzetre való tekintettel nem jár büntetéssel a mostani időszakban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!