jó tanácsok a gazdiknak

2019.06.16. 07:00

Nyaralás kisállatokkal: mire figyeljünk?

Egyre többen viszik magukkal kis házi kedvenceiket is a nyári pihenésre. Érdemes azonban az állatok szempontjából is felkészülni a vakációra.

Tóth B. Zsuzsa

A kutyák biztonsági öve egy hámból és egy biztonsági övcsatba kapcsolható pórázból áll Fotók: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sokan a nyaralás idejét is szeretnék kis kedvenceikkel tölteni, ma már egyre több állatbarát szálloda, étterem, vendéglátóegység és strand várja a kutyásokat. Ha útnak indulunk, legyen nálunk póráz, nyakörv és szájkosár, elegendő ürülékzacskó. Mindig legyen a kocsiban egy üveg víz és az itatótálka.

Ásványi Tamás állatorvos szerint nem árt felkészülni a fertőző betegségek ellen Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A KRESZ meghatározása szerint a kutya rakománynak számít, az nem veszélyeztetheti a közlekedés biztonságát, a személybiztonságot. A kis testű kutyák, macskák esetében használhatunk egy egyszerű hordozót, a nagyobbakat tegyük kennelbe, boxba, ami készülhet fémből, műanyagból. Stabilan rögzíthető a csomagtartóban, ülésen, baleset esetén is nagyobb biztonságot nyújt.

Megoldás a kutyáknak vásárolható biztonsági öv is, amely egy hám és egy biztonsági övcsatba kapcsolható póráz együttese. Hirtelen fékezés esetén megkíméli kutyánkat az esetleges ütésektől, és a gerince is nagyobb biztonságban van, mint ha nyakörvet használunk. Mindig a hámra csatoljuk az övet, ne a nyakörvre.

A kutya alá érdemes beszerezni olyan huzatot vagy takarót, mely megvédi az ülés kárpitját. A távolsági buszon zárt szállítóeszközben szállíthatunk kutyát, személyenként egyet. A szállítóeszköz nem lehet nagyobb egy kézipoggyásznál, az állat az utazás során abból nem szabadulhat ki. Zárt szállítóeszköz nélkül egy autóbuszban egyszerre csak egy kutya szállítható pórázon és szájkosárral. Legyen nálunk az oltási könyv, mert kérhetik. Segítő és rendőrségi kutya kivételével jegyet kell vennünk a kutyának. Vonaton jeggyel, boxban vagy ketrecben utazhat a kutya, vagy szájkosárral és pórázzal. Oltási könyv kell, és egy utas legfeljebb két kutyával utazhat. Első osztályú kocsiba csak a kísérőkutyát és a szolgálatban lévő rendőrségi kutyát szabad bevinni. A kutya utazása pót- és helyjegyköteles a helyjegyköteles vonaton és kocsiban. Amennyiben a kutya 20 kilogrammnál nehezebb, csak a személykocsi peronján szállítható. A metrón is kötelező a szájkosár és a póráz használata, valamint jegyet vagy bérletet kell vennünk. A kutya oltási könyvét itt is elkérhetik, és egy utas csak egy kutyát szállíthat. Utazáskor figyeljünk arra, hogy a jármű ajtaja nehogy becsípje az állat végtagját vagy farkát! A másik balesetveszély forrása a mozgólépcső: sajnos rengeteg baleset adódik abból, ha a gazdi nem emeli fel kutyáját, és a lépcső becsípi annak lábát. Ha nem tudjuk ölünkbe venni kedvencünket, használjuk a leállított mozgólépcsőt!

A kutyák biztonsági öve egy hámból és egy biztonsági övcsatba kapcsolható pórázból áll Fotók: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Balatonon hajózva jegyet kell vennünk a kutyának, kötelező a póráz és a szájkosár, valamint nálunk kell lennie az oltási könyvnek. Repülős út esetén minden légitársaságnál más az előírás mind méret, mind szállítás kérdésében.

Ma már külön biztosítást is köthetünk a velünk utazó kis kedvencekre.

IGAZOLÁS, OLTÁS, CSIP, ÚTLEVÉL

Ásványi Tamás állatorvos úgy véli, nem árt felkészülni számos fertőző betegség ellen, főként ha Horvátország, Olaszország vagy egyéb dél-európai ország az úti cél. A legfontosabb a szúnyog által terjesztett szívférgesség és a leishmaniosis elleni védekezés féreghajtó tabletta, vagy szúnyogokat távol tartó, elpusztító készítmények formájában. Olyan féreghajtó tablettát vagy külső parazita elleni készítményt kérjünk, amely véd az adott régióban előforduló fertőző betegségekkel szemben. Ezeken kívül az egészségügyi státusz és dokumentáció megléte szintén lényeges. Ezek közé tartozik az érvényes veszettség elleni oltás, az állatorvosi igazolás, az útlevél és a mikrocsip, azok hiányában ugyanis nem engedik be a háziállatokat az adott országokba. Érdemes utazás előtt az ellátó állatorvostól, vagy megfelelő honlapokról tájékozódni, hogy véletlenül se érjen bennünket meglepetés a nyaralás során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!