Állatvilág

2016.03.10. 08:04

Rakják a süllőfészket

A korán jött tavasz miatt a szokottnál előbb ébred a természet, amire a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. is reagál: a napokban elkezdik kihelyezni a süllőfészkeket.

Tremmer Tamás

Igaz, hogy korán, de fokozatosan jött meg a tavasz. A február nem volt hideg, szerencsére nagyon meleg sem, így a Balaton vizének hőmérséklete stabilan 5–6 Celsius-fok között mozog. Ez a hőmérséklet kedvező ahhoz, hogy a tó halállománya befejezze a telelését, nyilatkozta lapunknak Turcsányi Béla, a BHN halgazdálkodási igazgatója.

A Balaton mindössze kétszer egy-egy hétre, akkor is csak részlegesen fagyott be. Ez annyiból volt rossz, hogy a tó térségében „állomásozó” néhány ezer kárókatona szabadon garázdálkodhatott, tette hozzá.

A halak köszönik, jól vannak. A vártnál előbb beköszöntő jó idő miatt kicsit korábban kezdődött, kezdődik az ívási időszak is, amire a társaság is figyel. A csuka már túl van az íváson, a balin, a süllő pedig készülődik. Éppen ezért a jövő héten már be is fejezik a balatoni süllőfészkek telepítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!