Állatvilág

2015.07.31. 15:12

100 év után újra költ a daru Magyarországon

Adorjánháza – Pár napja a Marcal-mentén egy darucsaládra (Grus grus) lettem figyelmes Nagypirit határban. Nagy meglepetésemre a darupár két fiókát vezetgetett a réteken.

ifj. Vasuta Gábor

A legnagyobb meglepetés azonban akkor ért, mikor erdész barátom mellém ért a terepjárójával és közölte, hogy Adorjánháza alatt az idei esztendőben szépen visszamaradt mocsaras részén, a dűlőúttól nem messze költött a daru. Ezt megelőzően az 1910-es években a Fonyód melletti Nagy-Berekben fészkelt utoljára hazánkban a faj. Költése már várható volt, ugyanis a tavalyi esztendőben is szem elé került egy pár a Marcal-medencében, idén pedig szintén Adorjánházán a fahíd közelében láttam igen későn madarakat.

Az Adorjánháza alatti mocsárban két fiókát keltett ki a darupár (Fotó: ifj. Vasuta Gábor)

A daru általában két tojást rak, fészkelési ideje április– májusra esik. Nagyrészt a tojó kotlik, a fiókák egy hónap után kelnek ki a tojásból, a felnevelésükben mind a két szülő rész vállal. A fiatalok csak későn, 60–70 napos korukban válnak röpképessé. A darvak fészkelőhelyei a mocsarak, tőzeglápok, zsombékos rétek, északon a nyíresek, nagyobb erdőségek tisztásai.

A Marcal-medencét nagyon szeretem, sokat kirándulok oda. Idén itt költ a hamvas rétihéja és a nagy póling, emellett – nagy örömömre – egy hatalmas nyárfán a kabasólyom is megtelepedett egy egerészölyv fészkében. A dolog pikantériája, hogy harminchat évi madarászás után sikerült e faj fiókás fészkére akadnom. A daru hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Címkék#daru

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!