Állatvilág

2009.02.21. 03:15

Tóbiás, az elkényeztetett

A világ legjobb kézilabdakapusának tartják nem pusztán a drukkerek, a szakmabeliek is. A nemzeti csapat oszlopa lassan egy évtizede. Éveken át külföldön kereste kenyerét, 2007 nyarán tért haza Szlovéniából, anyaegyesületébe, Győrbe igazolt.

Horog László

Rövidesen vásárolt egy háziállatot is. Mindig szerette a kutyákat, ám pontosan tudta, amíg külföldön keresi kenyerét, nem szabad négylábút tartania.

- Ez nagy felelősség, ha más országban élek, nem tudom kire bízni kedvencemet. Ha itthon védek, a dolog lényegesen egyszerűbb. Amikor 2007 nyarán hazatértem második külföldi állomáshelyemről, Ljubljanából, rövidesen vettem egy bolognese kiskutyát. 

Igaz, nem magamnak, hanem anyukámnak, aki az új jövevényt azonnal Ginnie névre keresztelte. Ami nem is meglepő, az én becenevem is ez. Nem sokkal később magamnak is találtam egy bolognese kutyust, egy fiút, Tóbiást, aki 2007 novembere óta él velem. 

Hathetes volt, amikor elhoztam - mondja Pálinger Katalin.

Azt már korábban eldöntötte, hogy kistestű négylábút vásárol, az  interneten keresgélt, mire megtalálta Tóbiást egy tárnoki tenyésztőnél. Jó alomból származik, édesapja Olaszországban nyert kiállítást és versenyt.  


Pálinger Katalin 2007 novemberében vásárolta hófehér kedvencét, a bolognese kiskutyát, Tóbiást
(Fotó: archív)


- A csapatban több játékostársamnak is van kutyája, Hornyák Áginak egy kanadai tacskó, ami inkább keverék, Gabriela Rotis-Nagynak havanese, Görbicz Anitának  mopsz, Tomori Zsuzsának buldog, azt viszont nem tudom, Katarina Mravikova  és  kapustársam, Herr Anita milyen fajtát tart, mindössze annyit, hogy mindkettő nagytestűt. 

Az enyém - méret tekintetében - Hornyák Ági kedvence, Lulu után a második legkisebb. Hasonló súlycsoportot képvisel mindkettő.

Pálinger kutyája hófehér színű, nagy előnye, hogy nem hullik a szőre. A kapus ugyanis allergiás  erre. Tudatosan választottam ezt a fajtát, nem pusztán az allergia miatt. 

A bolognese mindig is közel állt a szívemhez,  játékos, kedves kis jószág. Nagy a mozgásigénye, jól tanítható. Az enyém mondjuk elég elkényeztetett kutya, gyakran visszaél a helyzetével. Ha nem tetszik neki valami, azonnal jelez, nyomot hagy nem csak a lakásban, hanem a táskámon, a kabátomon is...

A kapus napi két edzésen vesz részt, a két tréning között sétálni viszi Tóbiást, ha külföldön szerepel a győriekkel vagy a nemzeti együttessel, édesanyjára bízza kedvencét. 

- Korábban nagyon jól megvoltak Ginnie-vel, ám ahogy Tóbiás erősödik, egyre több a konfliktus. Ezért mostanában jobbára a páromra bízom. Rá jobban is hallgat Tóbiás, az erős  férfihang hatásosabb, mint a női.

Pálinger egyelőre nem tervezi újabb kutyus  beszerzését, azt mondja, amíg nem él különálló családi házban, felesleges. Meg Tóbiás amúgy is ad elég  feladatot. 

- Bár okozott bosszúságot is bőven, mégis nagyon a szívemhez nőtt. Ha elmegyek  a boltba pár percre, s visszatérek, úgy örül nekem, mintha két hétig nem látott volna. Közhely, de tényleg a kutya a leghűségesebb állat, a legjobb társa az embernek. 

A kiváló kapus decemberben hosszabbította meg szerződését három esztendővel, ami azt jelenti, 2012 nyaráig erősíti a győri együttest. Máshova már nem szeretne igazolni, külföldre  nem vágyik, Győrhöz köti minden. 

Itt kezdett sportolni,  s itt is szeretné befejezni kézilabdás karrierjét. A következő fél évben a nemzeti együttesben nem fog szerepelni, egy nemzetközi tornát rendeznek, valamint a szlovákok elleni világbajnoki selejtezőt júniusban. 

Ez utóbbi nem jelenthet gondot, ezért megbeszélte a szövetségi kapitánnyal, Imre Vilmossal, hogy a meglehetősen hosszú és  megerőltető  klubszezont követően,  a nyáron pihenni szeretne. 

- Aztán ha szükség lesz rám, az ősztől ismét rendelkezésre állok. 

Csatlakozzon közösségi portálunk, az   klubjához, s mesélje el Ön is érdekes történeteit, töltsön fel fotót kedvencéről, s vitassa meg a gondokat más állatbarátokkal.

Kedvencek a ház körül rovatunkba beérkezett fotókból készült képgaléria megtekintéséhez kattintson IDE.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!