kis pelyhesek

2019.04.25. 09:39

Uhu fiókák keltek ki a Veszprémi Állatkertben

A Veszprémi Állatkert munkatársai nagy örömmel fedezték fel február végén, hogy az előző évben sikeresen összeállt uhu tenyészpár tojója két tojást rakott.

Molnár Sándor

Forrás: Veszprémi Állatkert

A tojásokból 34 nap elteltével két életerős fióka kelt ki, melyek rendkívül gyorsan fejlődnek. Bár jelenleg még anyjuk eteti őket, azonban a fészeklakó apróságok általában hét hetesen már röpképessé válnak és önállóan táplálkoznak. Az uhu, vagy más néven nagy fülesbagoly ritka fajnak számít és Magyarországon fokozottan védett. A természetvédelmi szakemberek szerint azonban a hazai állománya stabil, sőt növekszik.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Többek között a Bükki Nemzeti Park területén is élnek, ahol a zárt erdőtömbök peremrészei, a sziklafalak, a felhagyott bányák a kedvelt élőhelyei ezeknek a ragadozó madaraknak. A Veszprémi Állatkert és a Bükki Nemzeti Park évek óta tartó jó szakmai együttműködésének köszönhetően, a korábbi évekhez hasonlóan, a két uhu fiókát szabadon engedik majd a természetes élőhelyén. A Veszprémi Állatkertben nem először keltek kis uhuk. Már több fióka is felnevelkedett itt, melyeket hosszas előkészítés után szintén nagy sikerrel költöztettek vissza a természetbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!