állatkert

2019.12.08. 11:09

Utolsó pillanatban érkeztek meg Veszprémbe, már alszanak a mackók

A Modern Városok Program egyik utolsó projektelemeként elkezdődött az állatkert Fejesvölgyi részének megújítása is. Ennek keretében a korábbinál négyszer-ötször nagyobb, új medvekifutó épült, modern medveházzal, amelynek első lakói a napokban érkeztek meg Osnabrückből.

Molnár Sándor

Fotó: BALINT KOVACS

– Nagyon kellett igyekeznünk a szállítással, mert a német kollégák jelezték, hogy a medvék – a megszokottnál korábban -abbahagyták az evést és szeretnének nyugalomra vonulni. Egy-két napunk volt a szállítás megszervezésére, hogy az állatok már itt kezdhessék meg téli álmukat. Néhány napja, az éjszakai órákban érkezett meg hozzánk a két kifejlett, de még fiatal fekete medve, és másnap sikerült őket úgy kieresztenünk a szállítóládáikból, hogy ébren voltak, de már nem vettek magukhoz takarmányt – meséli Török László állatkert-igazgató, aki hozzá teszi még, hogy ez egy teljesen természetes folyamat a fekete medvéknél, amelyek a téli időszakot – mivel kevés élelmet találnak természetes élőhelyükön a nagy hótakaró miatt – így vészelik át.

Komoly csapatmunka volt a medvéket az új helyükre szállítani
Fotó: Veszprémi Állatkert

Az állatkert két korábbi fekete medvéje még 2016-ban került a Veresegyházi Medveotthonból Veszprémbe. Ők az építkezés idejére Szófiába költöztek és majd tavasszal érkeznek vissza az új kifutóba.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kiderül az is, azért esett a választás a mackók közül az Ursus americanus-ra, mert amíg a nagyobb testű barna medvék szívesen elfekszenek és sokszor órákig nem is láthatók, addig a kisebb testű fekete medvék rendkívül mozgékony állatok. Egész nap takarmányt keresnek, játszanak, kergetőznek, emiatt talán a legkedveltebb állatkerti medvék, amelyek Magyarországon csak a Veszprémi Állatkertben láthatók.

Az új, látványos medvekifutó négyszer-ötször nagyobb a réginél
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A négy fekete medvének jó dolga lesz az új kifutóban, mivel megkapták a Fejes-völgy egyik legmeredekebb domboldalát, a sík területekre pedig fa mászókákat építettek nekik, amelyek a játéklehetőség mellett, nyáron árnyékot is szolgáltatnak. Épült egy vízesés és egy medence is, melyeket remélhetőleg szívesen használnak majd a macik, a látogatók nagy örömére.

A fekete medvék Osnabrückből érkeztek Veszprémbe

Érdekesség, hogy az építkezés során nem bontották le az állatkert első medveházát, hogy összehasonlítható legyen a 60 évvel ezelőtti állapot a maival. Az új medvekifutó tavasztól lesz megtekinthető a látogatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!