Alsóörs

2016.03.29. 19:30

Emléket ad a jelennek

Alsóörs - A település huszonöt éve jelentette meg az első könyvet, amely a helyi értékekről, emberekről szól, és azóta folyamatosan jelennek meg újabb és újabb kötetek. A sok, szépen és gondosan szerkesztett kiadvány sorába egy újonnan bemutatott könyv is csatlakozott.

Kekk Sára

Az új kötet a település egyik különlegességéről, a vöröskőről szól, illetve a kőben megjelenő költészetről és hétköznapi felhasználásáról, ahogy tették évszázadokon keresztül, emléket hagyva a jelennek. A környéken mindenhol megtalálható ez a természet adta szép építőanyag. Kovács Endre fotóművész sok éven át gyűjtött képeiből született meg ez a könyv nagyon szép, igényes kivitelben, Balogh Elemér, Papp Zsuzsanna és Bartuc Gabriella magyarázó soraival. A borítón egy régi alsóörsi vöröskő bástya résekből kivirágzó pipacsos képe látható sajátos szögből fényképezve, az ég kékjében tűnik fel a cím.

A könyv bemutatására Horváth Zsoltot kérték fel a szervezők, aki a Hungarikum Bizottság értéktár-koordinációs megbízottja. Beszédében kiemelte, a bizottság fő célja a hungarikumok megtalálása és összegyűjtése, amelyben nagy segítséget kapnak a helyi értéktáraktól. Horváth Zsolt bemutatta a hungarikummá válás folyamatát, a hungarikummozgalom munkáját, illetve az elmúlt években felépülő, és az értékek ma már jogszabályokkal is alátámasztott rendszerét. Mint mondta, a sokféle idegen hatás ellenében fontos feladattá vált hazánkban a saját termékeink és értékeink megtartása a mindent bedaráló globalizáció világában.

- Minden településen van érték - mondta Horváth Zsolt, majd hozzátette: Alsóörsön a vöröskő mellett a csipke került be a helyi értéktárba.

Kovács Endre munkája a vöröskő tágabb körzetben való felhasználását is dokumentálja, hiszen az író egyike azon keveseknek, akik tudják, milyen értékes, legendás részét őrzi történelmünknek a ritka kincs, a balatoni vörös homokkő. Érdemes figyelmesen végignézni azt a közel kétszáz fényképet, amelyet a kötet tartalmaz, hiszen nemcsak a település életébe nyerhetünk bepillantást, hanem olyan részleteket, apró momentumokat is felfedezhetünk a fotókon, amelyeket sokszor még a helyiek is figyelmen kívül hagynak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!