Időskorúak pszichiátriai zavara

2018.02.07. 09:30

Bardóczi Miklós körzeti orvos tartott előadást a demenciáról Alsóörsön

A demencia világszerte súlyos népegészségügyi probléma. Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel számolhatunk.

Szendi Péter

A demenciáról tartott előadást Bardóczi Miklós körzeti orvos az alsóőrsi művelődési házban Fotó: Szendi Péter

Élénk érdeklődés közepette, a helyi Vöröskereszt meghívására tartott korunk egyik komoly betegségéről, a demenciáról előadást Bardóczi Miklós, Alsóörs, Felsőörs és Lovas körzeti orvosa a művelődési házban. Bardóczi Miklós ismertette a betegség tüneteit és a diagnosztika egy részét, hogy hogyan lehet ezt megállapítani. Többnyire az agy igazolható betegségével jár együtt. Mindenekelőtt a rövid távú emlékezet, távolabbról azonban a hosszú távú memória, a nyelv és a mozgás is érintett, amely azonban csak a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. A korábbi szellemi teljesítményhez – akár a veleszületett értelmi fogyatékossághoz képest – mértékadó a már meglevő képességek elvesztése. A mai orvostudomány több olyan okot ismer, amely demenciát okozhat, és ezek némelyikét gyógyszeres kezeléssel lassítani tudja. Leggyakoribb és legismertebb oka az Alzheimer-kór. A demencia a sérülések által okozott intelligenciavesztéstől eltekintve majdnem mindig idősebb korban, a 60. életév után kezdődik, így az idős kori pszichiátriai zavarok közé tartozik.

A demenciáról tartott előadást Bardóczi Miklós körzeti orvos az alsóörsi művelődési házban Fotó: Szendi Péter

A betegség nem gyógyítható, ezért a megelőzésre kell nagy hangsúlyt fektetni. Nagyon fontos a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás, a mértékletes alkoholfogyasztás és a testsúlycsökkentés. Bardóczi Miklós ezután beszélt a betegek ellátásáról, amely különösen nagy odafigyelést és türelmet igényel a hozzátartozók részéről. A betegeknek nincsenek emlékeik, a világ számukra idegen és ellenséges. A közönség érdeklődő volt, az előadás után több kérdésre is válaszolt a körzeti orvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!