Alsóörs

2013.02.16. 18:46

Szőlészek és borászok térségi találkozója Alsóörsön

Alsóörs - Tizenharmadszor rendezték meg az Eötvös Károly Művelődési Házban Fábián József emlékére a szőlészek és borászok térségi találkozóját.

Varga Ibolya

A jelenlévőket elsőkét Ferenczy Gábor, a település alpolgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy a Alsóörs szülöttje emlékezetest alkotott a  korszerű szőlőművelés elterjesztésében. Nem véletlen, hogy Vörösberényben kertbarát kör viseli a nevét, melynek tagjai részt vesznek a program szervezésében és mindig itt adják át  a legrangosabb kitüntetésüket.

Kuti Géza, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese emlékezett meg elődjéről, hiszen Fábián József, aki 1761 február 19-én született, esperesként teljesített szolgálatot az egyházban. Méltán tartják kora egyik polihisztorának, hiszen a tanítóként, esperesként és szőlősgazdaként egyaránt jelentőset alkotott. Elsősorban német nyelvű szakirodalom alapján írta meg a szőlőművelési tanácsait, melyeket mai is haszonnal forgathatunk. Olyan ember volt, aki megcselekedte azt, amit elvárt tőle a haza és tevékenykedett a nagyobb emberi szabadságért. Fábián József emléktábláját a település önkormányzata és a Vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör küldöttsége koszorúzta meg.

Tokaj Hegyalja szőlő és borkultúráját Páll János, a Páll Családi Pincészet tulajdonosa mutatta be. Elmondta, hogy felesége, fia és lánya egyaránt a családi gazdaságban dolgozik. Tizennégy hektáron művelnek szőlőt, természetesen zömében furmintot, hárslevelűt és sárga muskotályt, de megtalálhatók náluk a hagyományos és az utóbbi években engedélyezett friss nemesítésű fajták is. Elmondta, hogy milyen borfajták készülnek hazánk legismertebb borvidékén. Képeket mutatott a nemes penészről, mely először fehér, aztán zöldes, végül fekete színű és hozzájárul a borkülönlegességek megéréséhez.

A helyi Sirály Nyugdíjas Egyesület dalköre adott bordalokból összeállított műsort. A szőlőművelésért végzett színvonalas munkájáért ezúttal a Simon Lajosné, Mohos Andrea és Vida Mihály kapott elismerést a kertbarátoktól. A programot borkóstolás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!