Apácatorna

2016.08.17. 14:30

Pusztai ölyv a tónál

Apácatorna - Olyan faj jelent meg a Balaton-felvidéken, amely a madarász-szívet megdobogtatja, sőt, először a szemlélő el sem hiszi, amit lát.

ifj. Vasuta Gábor

A pusztai ölyv (Buteo rufinus) első bizonyított költését 19 évvel ezelőtt sikerült bizonyítani Magyarországon, azóta a faj terjeszkedik. Hozzánk legközelebb Macedóniában és Bulgáriában költ.

A Köveskál határában fekvő Kornyi-tó ürgés legelői felett egy pusztai ölyv vadászik. Ilyenkor mindig előkerül a teleszkóp - egyszemű távcső -, hogy az ember végigvizsgálja a területet, hátha felbukkan valamilyen más ritka ragadozó madár is.

A Kornyi-tó ürgés legelői felett egy pusztai ölyv vadászik  Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Nos, mikor feltűnt a teleszkóp lencséjében az ölyv az egyik fa tetején ücsörögve, nem akartam hinni a szememnek. Majd a madarat sikerült igen közelről becserkészni, pár kellemes felvételt készítve, amelyet a hosszú téli estéken olyan jó érzés visszanézni. Madarunk több napot a területen időzött, hiszen a zsákmányállatok nagy számban futkároztak az alacsony fűben. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!