Baba

2008.10.21. 03:05

Orvosként sem lehet más a szülés

<b>Veszprém</b> - Az a legfontosabb, lelkileg miként készíti fel magát a kismama a szülésre. Az kevésebbet jelentett, hogy orvosként tudtam, mire számíthatok - fogalmazott <em>Balázsné dr. Vajcs Tímea</em>, akivel arról beszélgettünk, háziorvosként másként élte-e meg <em>Eszter</em> világrajövetelét.

B. Virág Rita

Tímea idén augusztus 6-án adott életet gyermekének, Eszternek. A várva várt jövevény 3000 grammal és 52 centiméterrel látta meg a napvilágot. 

A Jeruzsálemhegyen orvosként dolgozó édesanya elmesélte, a terhesgondozásnál nem kérte más háziorvos kolléga segítségét, de természetesen a kötelező nőgyógyászati vizsgálatokra és egyéb ellenőrzésekre eljárt.


Anya és lánya. A sétát, a fürdetést, vagy a meseolvasást rendszerint ugyanabban az időben végzik
(Fotó: Penovác Károly)

 - Családorvosként más kismamáknak is azt javaslom, hogy figyeljenek oda az étkezésre, inkább többször egyenek kevesebbet. Ne feledkezzenek meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem, ami naponta két-három litert jelent. Magam is eszerint éltem a kilenc hónap alatt - mondta el a doktornő.

Arra a kérdésre, hogy szakmájából adódóan tudta-e, mire számíthat majd a szülésnél és valóban minden úgy zajlott le, ahogy az a tankönyvekben meg van írva, Tímea azt válaszolta, lépésről, lépésre pontosan tisztában volt vele, mikor mi következik, azonban ennek az adott pillanatban nem volt nagy jelentősége.

 - Szerintem mindenki másképp éli meg a szülést. Az teljesen mindegy, hogy orvos, vagy tanárnő-e a szakmája. Minden attól függ, hogy készülünk fel lelkileg. Akad, aki fél a rá váró fájdalmaktól, de az ellenkezőjére is tudok példát mondani. Mi már nagyon vártuk Esztert, s nekem pozitív élményként marad meg a szülés.

Tímea úgy vélekedik, nagyon fontos, hogy az apróságnak már most kialakuljon a napirendje, ezért a sétát, a fürdetést vagy a meseolvasást rendszerint ugyanabban az időben végzik. A doktornő kifejtette, az igény szerinti szoptatás híve, így aztán Eszter étvágyához alkalmazkodott a család.

A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!