Baba

2008.11.18. 02:49

Csongor, a természetbarát

<b>Ajka</b> - Imádja a természetet, túrázik, horgászik a három és fél esztendős <em>Csongor</em>.

Tisler Anna

A kiscsoportos óvodás nem szereti a televíziót, ha a rossz időjárás miatt a négy fal közé kényszerül gyurmázik, vagy kéri édesanyját, hogy meséljen neki. 

Ha ünnep előtt megkérdezik, mit szeretne kapni ajándékba, ő könyvet kér. Édesanyja, Parrag Leonóra, a padragkúti művelődési ház művelődésszervezője három évig otthon maradt fiával. Minden napja a gyerekről szólt, rengeteget mesélt neki. 

- Csongor nagyon érdeklődő, ha könyvből olvastam fel, mindig előre lapozott, mert tudni akarta, mi lesz a következő történet  mondta Leonóra.  Idővel inkább fejből mondtam a mesét, amit ő érdeklődéssel hallgatott. 


 Leonóra és Csongor a Katica óvoda udvarán
 (Fotó: Tisler Anna)


A másik kedvenc elfoglaltságunk volt már akkor is a gyurmázás. Az édesapja szakács, így Csongor gyakran készített pizzát vagy spagettit. 

A régi játékában már összekeveredtek a színek, és úgy már nem nyújtotta az igazi örömet. Kapott egy új készletet. Amikor megpillantotta, azt mondta, de boldog vagyok, hogy ismét van mivel játszani. 

A család gyakran kirándul az erdőben, a kisfiú ismeri a gombákat, a fákat, a növényeket. A közös horgászás is hatalmas élmény. Csongor fogott már a Balatonban naphalat, és a Széki-tóról is tértek már haza bő zsákmánnyal. A szülők lefotózzák a gyerek által fogott példányokat és elteszik azokat emlékbe. 

Mint megtudtuk, az óvodaválasztás nem okozott problémát. Mindkét szülő a Katica óvodában töltötte játékos éveit, így természetes volt számukra, hogy a gyereket is oda iratják be. Az édesanya egykori óvónője, Tolnai Andrásné ma is ott dolgozik. Csongor néha bemegy hozzá beszélgetni. 

- A reggeli elválás még nem megy zökkenőmentesen, de aztán délutánig jól érzi magát társai között - tudtuk meg. - Fél négykor megyek érte, akkor be kell, hogy menjek a csoportszobába megnézni, mit rajzolt, mivel játszott. Mindig elmeséli, mi történt aznap. 

Leonóra és férje is többször dolgozik este vagy hétvégén. Ha egyszerre dolgozik mindkét szülő, és nem éjszakába nyúlik a program, az édesanya magával viszi Csongort a művelődési házba, vagy a nagyszülők vigyáznak rá. 

Leonóra a művelődési házban elindította a baba-mama klubot. A helyi kismamáknak van igényük a kötetlen együttlétre, amelyen megoszthatják egymással a tapasztalataikat, megbeszélhetik a gondokat. 

Legutóbb a szobatisztaságra szoktatásról és az óvodaválasztásról esett szó. Leonóra, akinek a gyermeke időseb, mint a klubtagoké, elmeséli anyaként szerzett tapasztalatait. 


A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!