Baba

2009.02.03. 02:59

Szezonális betegségek megelőzése

<b>Veszprém</b> - A lényeg, hogy az immunrendszerünk megfelelően működjön, s akkor elkerülhetőek a szezonális, főleg cseppfertőzéssel terjedő betegségek baba és mama számára egyaránt - hangsúlyozta <em>Sütő Erika</em> védőnő, a Pöttöm baba-mama klub előadójaként.

B. Virág Rita

Sütő Erika védőnő volt a vendége legutóbb a nemrégen alakult Pöttöm baba-mama klubnak, amelynek egyelőre tíz 0 és 1 év közötti bébi és édesanyja a tagja. A szakember az ilyenkor gyakori megfázásos, cseppfertőzéssel terjedő betegségekről beszélt.

Az édesanyák figyelmét elsősorban a kiegyensúlyozott étrendre hívta fel. 

Hozzátette, amennyiben megfelelő mennyiségű természetes vitamint, főleg C-vitamint, valamint kevés cukrot fogyasztanak, akkor sokkal könnyebben előzhetik meg a különböző nyavalyákat. A védőnő kiemelte, a napi rendszeres mozgás - akár húsz percnyi séta is elég lehet - , a réteges öltözködés, a gyakori kézmosás, a két óránkénti szellőztetés mind-mind a megelőzést segítik. 
 
- Fogyasszunk sok céklát, lilakáposztát, áfonyát, feketeszedret, vörös- és fokhagymát, mert ezekkel könnyebben elkerülhetjük a bajt. Próbáljuk kihagyni étrendünkből a tejtermékek gyakori fogyasztását. A sós, illóolajos fürdővel is jó szolgálatot tehetünk testünknek, ha átfáztunk, olykor elég lehet a forró lábfürdő is. 

Ha már összeszedtünk valamilyen betegséget, a kismamáknak elsősorban a homeopátiás gyógymódot javaslom - húzta alá a szakember.
 
Sütő Erika elmondta, a kisbabáknál ilyenkor előforduló betegségek a középfül-, a mandulagyulladás, valamint a krupp (légcsőgyulladás).

 - Mandulagyulladás esetén sajnos a gyógyszeres kezelés mellett a lázas állapot akár 5-7 napig is eltarthat. Nagyon fontos ilyenkor a folyadékpótlás, s ez a betegség bizony antibiotikumos kezelést igényel. Az antibiotikum miatt javaslom a hasznos bélbaktériumot tartalmazó készítmények szedését is, így az erős gyógyszer nem terheli meg annyira a gyomrot.
 
A középfülgyulladásra gyanakodhatunk akkor, ha csemeténk éjszaka panaszos sírással ébred és a füléhez kapkod. Sütő Erika kihangsúlyozta, amíg a bébink nem tanulja meg rendesen kifújni az orrát, addig kötelező az orrszívó-porszívó használata, hogy az ilyen betegségek ne tudják megtámadni.
 
A krupp is általában először éjszaka jelentkezik, ilyenkor nehezen, kapkodva veszi a levegőt a bébi. A legjobb, ha azonnal becsavarjuk egy vastag pokrócba, majd a nyitott ablakhoz visszük, mert a friss, hűvös levegő segít, hogy a légzése rendeződjön. Ezután a legjobb, amit tehetünk, hogy azonnal orvoshoz visszük.
 
A védőnő azt javasolta, homeopátiás készítményekkel bátran kezeljük gyermekünket, azzal semmiképp sem ártunk neki, de előtte mindenképp kérjük ki a gyógyszerészünk véleményét. 


 
A Gyermekszoba on-line képgalériát IDE kattintva érheti el. 

A Gyermekszoba rovatunkban megjelent cikkeket IDE kattintva olvashatják. 

Az ENTEO közösségi portálunk Gyermekszoba klubjához IDE kattintva csatlakozhat.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!