Baba

2015.07.08. 18:38

Figyeljünk a kicsikre - A gyerekek érzékenyek a hőmérsékleti változásra

Veszprém - Fokozottan figyelni kell a csecsemőkre és a kisgyerekekre a kánikulában, az apróságokat pedig semmiképpen nem szabad az autó bezárt utasterében hagyni, mert ez tragédiával is végződhet.

Marton Attila

A napokban egy másfél hónapos csecsemőt hagytak egy óbudai bevásárlóközpontnál parkoló autóban a szülők, az apróság csaknem fél órát töltött el, amíg a szülők a nagyobb testvérrel bevásároltak. A kisbabának szerencsére nem esett komoly baja, mert a síró csecsemőre felfigyeltek a járókelők és értesítették a mentőket és a rendőrséget. A csecsemő nem szenvedett egészségkárosodást, a rendőrség viszont előállította az apát és eljárást indított a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A kisgyerekek fokozottan érzékenyek a hőmérsékleti változásokra, ezért különösen veszélyes, ha zárt térben maradnak, amelyben nincs szellőzés mondta el érdeklődésünkre Cselényi Gabriella házi gyermekorvos. Hozzátette, a gépkocsi zárt utasterében nagyon hamar felmelegszik a szervezet, a folyadék- és levegőhiány rosszullétet okoz, sőt, akár hőgutát is kaphat valaki.

A bezárt utastér rövid idő alatt felmelegedhet, a kisgyerekek pedig hamar hőgutát kaphatnak. Fotó: illusztráció

Minél kisebb egy gyermek, annál nagyobb a különbség a súly és a testfelszín aránya között. A kisgyereknek nagyobb a testhőmérséklethez mért testfelületük, amelyen izzadhatnak, így sokkal több folyadékot és ásványi anyagot adnak le, magyarázza a szakember. A hőgutához vezető úton az erőteljes izzadás miatt elveszíti azt a folyadékmennyiséget, amelyre a szervezetének szüksége lenne, emiatt folyadékhiány alakul ki, és ez felborítja az anyagcserét, szaporábban verhet a szív, keringési és légzési problémák lépnek fel. Ezért nem szabad sem az autó utasterében, sem más zárt térben hagyni a gyermekeket, amely felmelegedhet hangsúlyozza a szakember, emellett felhívta arra is a figyelmet, hogy a déli órákban sem szabad kimenni, ugyanis a hőháztartás rövid idő alatt ilyenkor is felborulhat. A házi gyermekorvos ezért azt tanácsolja, a folyadék folyamatos utánpótlása mellett ásványi anyagokat is juttassanak be a gyerekek szervezetébe.

Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, tavaly nyáron Balatonfüreden is történt egy hasonló eset, amikor egy bezárt autóban találtak egy gyermeket. A rendőrök hiába kopogtattak, a gyermek nem reagált, ezért betörték az autó ablakát és kiemelték az apróságot. Hozzátette, nyáron a frekventált parkolókban, így a strandoknál és a bevásárlóközpontokban is megerősített szolgálatot teljesítenek, diákok bevonásával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!