Baba

2016.01.18. 11:16

Könyvelők lennének a kismamák

A kismamák körében az OKJ-s képzések toplistájának első három helyén a társadalombiztosítási ügyintéző, a vállalkozási mérlegképes könyvelő és a bérügyintéző áll egy felmérés szerint.

Napló-információ

Az álláskereső kisgyermekes anyukák munkaerő-piaci kilátásaikat tekintve nehéz helyzetben vannak. Bár törvény védi a várandós édesanyák munkahelyét, mégsem ritka, hogy a gyes vagy gyed ideje alatt megszűnik valakinek a pozíciója. Tapasztalatok szerint sok kismama nem tud visszatérni korábbi állásába, ami jól mutatja, hogy a szülés utáni elhelyezkedés komoly probléma. Nehezíti a helyzetet, hogy egy anyuka több szempontból is „rizikós” lehet a munkaadók szemében, hiszen akit otthon egy kisgyerek vár, sokkal kevésbé rugalmas a munkaidejét tekintve. Ugyanakkor a munkakeresők oldaláról is vannak elvárások, amelyek növelhetik az álláskeresés idejét. A bizonytalanságot sokan úgy csökkentik, hogy tudatosan készülnek a visszatérésre, és új szakképesítést szereznek, vagy korábbi tudásukat mélyítik el.

Egy felnőttképzéssel foglalkozó cég adatai szerint kiemelkedő a kisgyermekes anyukák száma a képzéseiken. Számukra azért különösen előnyös egy OKJ-s képzés elvégzése, mert nemcsak jól alkalmazható gyakorlati tudást kapnak, hanem a munkaerőpiacon használható képesítést is szerezhetnek. A képzések nagy előnye, hogy rugalmas időbeosztásban elvégezhetőek, így akár már gyes vagy gyed ideje alatt is el lehet őket kezdeni, a viszonylag rövid képzési időnek köszönhetően pedig gyorsan megszerezhetőek a gyakorlatorientált szakképesítések. Különösen népszerűek a pénzügyi-számviteli OKJ-s képzések. A nők körében az OKJ-s képzések toplistájának első három helyén a társadalombiztosítási ügyintéző, a vállalkozási mérlegképes könyve-lő és a bérügyintéző áll, népszerű továbbá a kínálatban szereplő pénzügyi-számviteli ügyintéző, a pénztárkezelő és valutapénztáros, valamint a magasabb szintű adótanács-adó-képzés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!